Dugo očekivani Rammstein ponovo u Srbiji!


Rammstein @ Kombank Arena, Beograd„Jedan je Rammstein“, „Njihova svirka će zlatnim slovima biti upisana u koncertnu istoriju Srbije“, „Drugi bendovi sviraju a Til Lindeman i njegova grupa izgaraju na sceni“, „Ramštajn zapalio Arenu“ – pisali su srpski mediji posle prvog nastupa Rammstein 2010. godine u sklopu „LIFAD Turneje“.

U beogradskoj Kombank Areni, 28. aprila naredne godine, srpska publika imaće, nakon nepune četiri godine pauze, ponovo priliku da vidi ove velikane industrial muzike. Bend je svoju turneju u 2013. godini potvrdio i na svom sajtu. Nakon koncerta u Beogradu, sledeći zakazan koncert u regiji je u Ljubljani, 30. aprila.

Grupa Rammstein nastala je 1994. godine u Berlinu. Iako u bukvalnom prevodu Rammstein predstavlja „Ramming Stone“ ili „Razbijajući kamen“ takođe može da se pomisli na „spravu za razbijanje“, bend je dobio ime po gradiću Ramštajn – Mizenbah u kome se 1988. godine dogodila nesreća na aeromitingu, u kojoj je poginulo više od 80 ljudi, kada su se avioni sudarili i jedan od aviona se srušio na gledaoce koji su tu prisustvovali. I sama njihova pesma „Rammstein“ metaforično govori o stradanjima u avio bazi Ramstein!

Iako se za Rammstein kaže da pripadaju industrial metalu, u njihovoj muzici nalazi se više pravaca, uključujući nemački hard rok i hevi metal.

Od svog početka nastupaju u istom sastavu: Til Lindeman (Till Lindemann) – vokal, Ričard Kruspe (Richard Kruspe) – gitara, Pol Lenders (Paul Landers) – ritam gitara, Oliver Ridel (Oliver Riedel) – bas gitara, Kristof Šnajder (Christoph Schneider) – bubnjevi i Kristian Lorenc (Christian Lorenz) – klavijature.

Njihova karijera obeležena je brojnim kontrovezama, živopisnim spotovima i spektakularnim koncertima. Rammstein je delimično postao popularan zbog svojih fenomenalnih live nastupa kojim, pored fantastične scenografije i neobičnih kostima koriste toliko pirotehnike da su fanovi smislili frazu „Other bands play, Rammstein burns!“

Neke njihove pesme pokazuju neočekivan uticaj. „Dalai Lama“ je adaptacija poznate poeme „Der Erlkönig“ Getea (Johann Wolfgang von Goethe). „Hilf mir“ je inspirirana kratkom pričom „Die gar traurige Geschichte mit dem Feuerzeug“ Hajnriha Hofmana (Heinrich Hoffmann).

Rammstein je svoj prvi album izdao 1995. godine pod nazivom „Herzeleid“. Sa tog albuma zaživela su dva singla: „Du riechst so gut“ i „Seemann“. Drugi album „Sehnsucht“ izdali su 1997. godine koji je odmah nakon pojavljivanja na top listama zauzeo prvo mesto. Sa njega su se izdvojili veliki hitovi „Du hast“ i „Engel“, sa kojima su nemački metalci osvojili i američko tržište. Kasnije iste godine izdali su album, uživo „Live aus Berlin“, te i DVD izdanje sa ovog koncerta.

Sjajan period u karijeri Rammsteing su zaokružili albumima „Mutter“ iz 2001. godine (sa njega je zaživelo čak pet singlova: „Sonne“, „Links 2 3 4“, „Ich Will“, „Mutter“, „Feuer frei!“) i „Reise, Reise“ iz 2004. godine, koji probija sve granice slušanja. Puno novih spotova i singlova kao sto su „Mein teil“, „Amerika“, „Ohne dich“, „Keine lust“ je izašlo sa ovim albumom.

Odmah nakon „Reise, Reise“, izašao je „Rosenrot“ album. Puno dobrih pesama im je ostalo sa prethodnog albuma pa su ih iskoristili i stavili na pomenuti. Objavili su 3 singla sa ovog albuma, „Benzin“, „Rosenrot“ i „Mann gegen mann“, kao i 3 spota za ove pesme.

Singl „Pussy“ se pojavio u septembru 2009. godine, sa skandaloznim spotom, koji je osvojio svet, a nakon mesec dana izašao je i album „Liebe Ist Für Alle Da“.

U decembru 2011. godine izašao je njihov Best Of Album „Made In Germany 1995-2011“ sa njihovim najvećim hitovima plus svi dosadašnji spotovi i Making Of klipovi na 3 DVD-a. Kao standardna, specijalna i deluks edicija.

Ulaznice za ovaj veliki koncert Rammsteina u prodaji su od danas po cenama od 3500, 3600, 4000, 4900, 5500 i 5900 dinara, na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, „Ušće“ Shopping centra kao i putem sajtova: www.kombankarena.com, www.eventim.rs.

(Visited 139 times, 1 visits today)