Dubioza prvi hedlajner UFO festivala u Osijeku


Dubioza KolektivPrvi ovogodišnji hedlajner UFO festivala („Urban Fest Osijek“) je Dubioza Kolektiv, trenutno jedan od najpopularnijh bendova u regiji.

UFO festival se održava od 5-8. jula u Osijeku. Nastao je 2004. godine s ciljem da se mladim, još uvek nafirmisanim bendovima i DJ-ima, pruži mogućnost nastupa u koncertnim uslovima pred mnogobrojnom publikom. Ideja je vrlo brzo prepoznata od strane samih demo izvođača, ali i sponzora, medija i publike. Potvrda kvaliteta došla je na prvoj dodeli demo nagrade Circoolar (Zadar, 2009. godine) gde je Urban fest Osijek proglašen Najboljim demo festivalom u Hrvatskoj za 2008/2009. godinu, a Osijek prepoznat kao grad koji neguje kulturu mladih.

Dubioza kolektiv je bend nastao 2003. godine u Zenici, dok su svoju „bazu“ poslednjih godina pronašli u Sarajevu. Do sada su izdali pet studijskih albuma i jedan EP, prvi „Dubioza kolektiv“ 2004. dok je poslednji „Wild Wild East“ iz 2011. godine.

Prvi veliki uspeh doživeli su albumom „Firma Ilegal“ iz 2008. godine, kada su osvojili čitavu regiju. Hitove kao što su „Svi u Štrajk“, „Firma Illegal“, te posebno „Blam“ znali su svi, a bend je postao koncertna atrakcija. 2010. godinu obeležili su albumom „5 do 12“ i njegovim velikim hitom „Kokuz“ i svima poznatih stihova “Zbog svjetske krize nemam za rizle…“. 2011. godine izdaju album „Wild Wild East“ sa tekstovima na engleskom jeziku, koji im je pored regionalne popularnosti doneo i evropsku.

Ovo će im biti prvi veliki koncert na otvorenom u Osijeku i s obzir da će im nastup na UFO festivalu biti jedan od samo tri nastupa u Hrvatskoj u 2012. godini, te je i po tome ovaj koncert poseban, napominju iz organizacije.

  • Foto: Irfan Redžović
(Visited 26 times, 1 visits today)