Dubioza Kolektiv protiv loše svakodnevice


Bosanski crossover sastav Dubioza Kolektiv objavio je prošle nedelje četvrti album 5 do 12, koji je ponudio na besplatan download preko svoje MySpace stranice.

Gitarista benda, Armin Busatlić, kaže za naš sajt da se situacija u društvu nije skoro ni malo promenila u odnosu na period kad su objavili Firmu ilegal (2008), tako da ovaj album predstavlja logičan nastavak priče.

“Ljude na ovim prostorima treba motivisati da iskoriste svoje demokratsko pravo, pogaženo još 90-ih, pravo da apeluju na ljude koji se nalaze u vrhu da ne rade to što rade ukoliko se ne slažemo sa tim. Nazvali smo ga 5 do 12 jer mislimo da je krajnje vreme da se neke stvari urade”, kaže Busatlić.

Čuveni učesnik otpora fašizmu u Bosni, Walter, junak je istoimene pesme na novom albumu Dubioze Kolektiva.

Prema Busatlićevim rečima, Walter je simbol otpora koji je prevazišao regionalne okvire, a pozivanjem na njega bend je hteo da “pozove ljude da se ne prepuste lošoj svakodnevici i dozvole da stvari oko njih odu u negativnom smeru”.

U prvom singlu, pesmi Vidi, vidi, vidi, gostuje i Saša Lošić.

“Refren Fašiste je bio neka vrsta provokacije sredinom 80-ih u tom ugodnom društvu, naročito pošto je imao ironičnu notu. Mi smo ga izmestili u potpuno drugačiji kontekst – danas nijedna zemlja u regionu nema zakon koji zabranjuje fašističke organizacije. Pitali smo Lošu da nam da dozvoli da iskoristimo sempl, a on je rekao da bi voleo da to otpeva. Složili smo se”, objašnjava Busatlić.

Među iznenađenjima je i parafraza dela refrena Azrine pesme Usne vrele višnje.

“Uzeli smo opšte poznato mesto iz Azre, deo refrena ‘Bez milosti nas kurve nasukale na sprud’ i zamenile ‘sprud’ za ‘prud’, jer Prudski sporazum je nešto čime su tri strane u Bosni veoma ozbiljno zamazivale oči ljudima”, kaže gitarista Dubioze Kolektiva za Popboks.

Dubioza Kolektiv će u narednom periodu svirati u skandinavskim zemljama, Sloveniji i Nemačkoj.

U saradnji sa Festivalom dizajna Magdalena iz Maribora I MTV-jem bend je organizovao takmičenje za osmišljavanje spota za prvi singl sa albuma, pesmu Vidi, vidi, vidi.

Festival će biti održan od 13-16.maja, a pobednika takmičenja će proglasiti stručni žiri.

Za pobednika je obezbeđena nagrada od 2.000 evra.

(Visited 104 times, 1 visits today)