Drugi način @ Studio M, Novi Sad


Drugi načinJako mi je bilo teško bilo da započnem ovu reportažu, što zbog minulih nesretnih događaja u Novom Sadu, što zbog „težine“ pisanja o velikom rok bendu nekadašnje Jugoslavije, koji su nastali i nizali hitove a da još nisam bio rođen Smile

Datum: 31. mart 2012
Mesto: Studio M, Novi Sad

Drugi način je bend koji po mom mišljenju ima veliku vrednost, kako na muzičkom planu, tako i na edukativnom. Odlični tekstovi, dobri aranžmani i produkcija za ono vreme kada su stvarali, imam utisak da su bili ispred svog vremena. Na njih sam naleteo odlazeći često kod jednog od najboljih drugara, čiji su roditelji prosto obožavali bend. Tako da sam krajem 80-ih, početkom 90-ih prvi put došao u kontakt sa njima. I taj kontakt traje do današnjih dana.

Prvi put sam imao priliku da ih slušam uživo, pesme koje sam često slušao, a i verujem mnogi od nas. Interesanto je to, da su mnoge pesme široko poznate, a da mnogi ne znaju da su oni ti koji su stvorili te pesme. Mogu samo da kažem da je pun pogodak prostor, kao i cela akcija RTV-a pokrenuta od strane istaknutog rok novinara Bobe Škrbića. Nadam se da će zaživeti kako treba i zaslužuje, a sam i više nego uspešan koncert Drugog načina ide u prilog tome.

Na sam početak koncerta sam kasnio iz razloga što sam oko 20h morao prvo otići do Fabrike, kako bih podigao akreditacije za koncert zagrebačkog Hladnog piva u pomenutom prostoru, na koji sam kasnije otišao jer je ostatak ekipe redakcije bio tamo od samog početka. Kada sam ušao u salu Studija M, ona je već bila apsolutno popunjena, i dobar deo ljudi je bio sa strane. Primetno je bilo da je većinu sale, činila starija populacija, što i ne čudi s obzirom kada je grupa delovala. Tu sam poslušao par pesama, gde se i nije čulo baš najjasnije (što nije ni čudno, jer sam stajao kod vrata koja su se često otvarala), dok nisam odlučio da se popnem na galeriju gde je na moje iznenađenje bilo mesta i odakle sam mogao sa uživanjem da pratim nastavak koncerta.

Na balkonu je bila druga priča po pitanju zvuka, gde se savršeno čuo vokal frontmena Branka Požgajeca kao i svaki ton koji je proizvodio njegov bend. Primetno je bilo to da iza Požgajeca leži veliko iskustvo i mnoštvo koncerata te je u maniru svetskih frontmena vodio ovaj koncert. Između svake pesme ispričao bi neku anegdotu iz istorije benda ili o nastanku same pesme. Prvo što sam uspeo da zapamtim i zabeležim je bila priča o jednom od njegovih prvih dolazaka u Novi Sad i susreta sa čuvenim pesnikom Miroslavom Antićem, nakon čega je dobio njegovu saglasnost da napišu muziku na njegovu pesmu „Opomena“ koju su nakon toga izveli. Usledio je odličan instrumental „Žuti list“, nakon toga pesme „Na mom dlanu“, „Balada o osmijehu“, „Htio bih vratiti“ koja je ujedno bila i nova pesma, tačnije sa novog albuma koji su takođe ovom prilikom promovisali.

U jednom trenutku na bini se pojavio Halil Mehić, poznatiji kao Sos, sa kojim je Požgajec i osnovao bend. Tačnije sa njim je još iz vremena bendova „Novi akordi“ i „Mauricijus“ u kojima su počinjali. Mogu vam reći da je bend zvučao impresivno i jako dobro usvirnano i da bi mnogi mlađi i „poznatiji“ mogli da im pozavide na odnosu i profesionalnošću kojom su plenili sa scene. Bend čine pored veće pomenutog pevača i gosta: Božo Ilić na bas gitari, Ernest Vinković na gitari, Damir Vuk za klavijaturama, Mario Domazet takođe na gitari i Mladen Palenkaš na bubnjevima, inače naš sunarodnik, rodom iz Bačkog Petrovca.

Krenuli su da se nižu hitovi „Piši mi“, „Opet“, „Prođe ovaj dan“, da bi nakon bisa i gromoglasnog aplauza prisutnih usledile još dve pesme „Stari grad“ i „Carstvo samoće“. Šta reći na kraju, osim da su mi emocije još uvek izražene i pored toga da je od nastupa prošlo više od dve nedelje, a ovim putem bih poručio mnogima kao i onima koji su sa nevericom klimali glavom na pomen da idem na ovaj koncert, da obavezno prvom prilikom čuju Drugi način uživo. Jer neverovatna je energija sa kojom bendom dočarava pomenute pesme i daje potpuno drugu dimenziju u odnosu na slušanje studijskih verzija.

Set lista (nepotpuna):

   • Opomena (Miroslav Antić)
   • Žuti list (instrumental)
   • Na mom dlanu
   • Balada o osmijehu
   • Htio bih vratiti (novi singl)
   • Ljubav od porculana
   • Piši mi
   • Pobjegni već jednom
   • Obećaj mi proljeće
   • Odlazak (Novi akordi)
   • Jedro za oluju (novi singl)
   • Opet (zajedno sa Halil Mehićem Sosom)
   • Prođe ovaj dan

Bis…

  • Stari grad
  • Carstvo samoće
(Visited 118 times, 1 visits today)