DRAŽEN VEGA – „Krvarim od zabluda“


Dražen Vega - Krvarim od zabludaDražen Markotić – Vega – Dražen Vega. Ukratko, tako izgleda put do albuma „Krvarim od zabluda“. Na tom putu našla su se dva albuma izdata za tadašnju grupu Vega koje ću ovaj put ostaviti sa strane.

Kada sam se prvi put susrela sa ovim albumom bila sam iznenađena. S obzirom da je Vega ipak bio metal bend, očekivala sam slično. „Krvarim od zabluda“ je nešto mnogo „mekše“ i komercijalizovanije. Da li je takav rezultat čista matematika ili je prosto bila takva emocija dok su pesme nastajale, ne znam. Tematika celog albuma je ljubav, bol, patnja…

Prilično je melanholičan, ali to je ono što je osnova svakog gothic metala. Mada, mislim da ovo nije čist gothic-metal album. Kažu da su metal balade najlepše balade na svetu. „Krvarim od zabluda“ ih je prepun. S toga me uopšte ne iznenađuje proverena činjenica da ovaj album devojke mnogo vole. Na njemu se nalazi deset pesama plus četiri bonus pesme koje su otpevane na engleskom jeziku. Zanimljivo je kako pesma poprima jedan sasvim novi oblik samo zbog jezika na kojem je otpevana.

Dražen Vega

Tekstovi, kao što sam već pomenula, se u potpunosti osvrću na ljubav i vrlo su romantični tako da bi se ovaj album mogao svrstati u romantične. Ono što bih još izdvojila je sjajan zvuk. Što se samih pesama tiče, one su aranžmanski vrlo bogate. Pored standardno odličnih gitara i bubnjeva, dosta su zastupljene klavijature koje nose poseban prizvuk sedamdesetih godina.

Izdvojila bih nekoliko pesama.

Prva je „Ode to her“, najveći romantik među svim pesmama. Klavirski uvod sa pratnjom violončela! Šta ima romantičnije od toga? Cela pesma obojena je vrlo emotivno otpevanim vokalom i kombinacijom ova dva instrumenta, a na kraju pesme ritam koračnice daje posebnu vrstu uzbuđena celoj numeri.

„Tuga moj je svijet“ jedna od bržih pesama na albumu. Ona me recimo apsolutno podseća na neke velike hitove s početka osamdesetih godina. Pa čak i sam Draženov vokal mi je potpuno „volim osamdesete“. Što je svakako dobro. Zamislite da je „volim devedesete“ ?!

Dražen Vega

Pored ovih, pomenuću i odlično otpevanu pesmu „Diše sjećanje“ koja je takođe baš kao da je sad došla pravo iz osamdesetih. Na spisku meni dragih, zauzima visoko drugo mesto odmah nakon „Ode to her“.

„Sjena samoće“ je još jedna dobra balada. Pesma koja je izdvojena da bude promoter celog albuma i koja je dobila i svoju vizuelnu priču.

U jednom od svojih intervjua Dražen Markotić izjavio je: „Album donosi lijek za oboljele od ljubavi, donosi inspiraciju za romantike, donosi pregršt iskrenih, dubokih stihova. Fanovi će se moći poistovjetiti s pjesmama, jednako tako neke će natjerati na preispitivanje svojih emocija. U globalu, radi se o jednom vrlo ugodnom materijalu za slušanje, za opuštanje i razmišljanje“. I to je zaista tako.

Ocena. Tekstovi, za mene romantičnu dušu, ipak osmica. Uprkos celom melanholičnom albumu izazivam ga da napiše neki divan ljubavni tekst koji slavi ljubav i u kom je sve „cveće i proleće“. Muzika, aranžmani i produkcija, devetka. Konačna ocena…8. Samo zato što znam da on to može i bolje. Nebo je granica…

(Visited 169 times, 1 visits today)