Dražen Vega – Predstavnik hrvatskog gothic metala


Dražen VegaS obzirom na muzičko stanje na sceni cele regije, „metalci“ su nekako uvek obeleženi kao negativci. Upoznavajući Dražena Markotića i njegovu muzičku karijeru, mogu slobodno da kažem, „metalci“ su posebna vrsta ljudi i kamo sreće da ih je više.

U avanturu zvanu muzika upustio se davne 1997. godine i to kao frontmen grupe „Vega“. Trajali su trinaest godina, u tom periodu postava benda često se menjala, ali zvuk ne. Prvi album snimili su tek 2004. godine pod imenom „Iz sjena dubine“. Kako kažu kolege iz Hrvatskih medija „Vega s tim albumom probija led na heavy metal sceni u Hrvatskoj te dobiva status kult albuma“. Malo li je.. Smile Nakon kratke pauze, 2007. godine objavljuju i drugi album „S trnom u srcu“ za izadavačku kuću „Spalaton“. Uvođenjem novosti na metal sceni Hrvatske i ovaj album biva vrlo zapažen. Za svojih trinaest godina postojanja pod imenom „Vega“” imali su veliki broj koncerata, ali su nastupali zajedno i sa velikim imenima kao što su „Divlje Jagode“, „Majke“, „Šank rock“, a mogu se pohvaliti i nastupima sa svetskim imenima poput „Amon Amarth“, „Helloween“, „Theater des vampires“.

Snimili su četiri spota. „Prividan život“ i „Ponosni i slobodni“ sa prvog albuma iz 2004. i „Sanjam da živim“ i „U dvoje protiv svijeta“ sa drugog albuma iz 2007. godine. Poslednji zajednički nastup imali su u oktobru mesecu 2008. godine.

{youtube}oLtlpjl8KSQ{/youtube}

Ubrzo nakon toga, frontmen Dražen Markotić koji je bio vokal benda i osnivač grupe „Vega“ odlučuje da raspusti bend i muzičku karijeru nastavi samostalno. Okupio je novi prateći bend sa kojim se u javnosti predstavlja kao Dražen Vega, muziku obojio gothic metal zvukom i u septembru 2011. godine objavio solo album „Krvarim od zabluda“ za izdavačku kuću „Štajner records“. Sa tog albuma snimljen je i spot za pesmu „Sjena samoće“.

{youtube}pNtq9y8cf2M{/youtube}

Na mini turneji koju je pravio u februaru 2011. godine imali smo prilike da ga čujemo i u Novom Sadu. Uskoro kreću sa novim koncertnim aktivnostima te se nadamo da će naše krajeve ponovo uvrstiti na spisak svojih gradova „za obići“. Do tada, poslušajte novi album Dražena Vege na SoundCloud-u.

(Visited 80 times, 1 visits today)