Dragan Urošević Uroš (ex Osvajači)


Tribute to Osvajači (foto: Slavoljub Radojević)Dragan Urošević Uroš (gitarista) jedan je od osnivača, tada, jugoslovenske rok grupe Osvajači. Grupa je nastala 1990. godine u Kragujevcu, a zajedno sa njim grupu su osnovali Zvonko Pantović Čipi (pevač), Laza Ristovski (klavijature), Saša Popović (bas gitara) i Miša Raca (bubnjevi).
Bilo je tu još ljudi koji su na neki način pomagali bendu, svirali u njemu, postave su se menjale, izdali su tri albuma.

Danas, mnogo godina posle, grupa Osvajači i dalje postoji u drugoj postavi, a sa druge strane Uroš je deo neke nove priče koja se zove Tribute to Osvajači, što je meni jako zanimljivo – osnivač jednog benda sada svira u tribute bendu. To je bio povod da razgovaramo sa njim i vidimo kako to izgleda iz njegovog ugla. Uroš je inače i autor nekih od najvećih hitova Osvajača.

RS: Zaista neobično da kao jedan od idejnih tvoraca Osvajača sada sviraš u tribute bendu. Ko je „kriv“ za to?

Uroš: Ideja je potekla od momaka iz grupe Darkshines koji su se setili da bi bilo lepo da obeleže 20 godina od izlaska prvog albuma grupe Osvajači „Krv i Led“. Rekli su mi da će to da urade sa mnom ili bez mene, i da im se sviđa ideja da se te stare pesme malo urade u nekim novim aranžmanima. Pošto ne nastupam u postojećoj ekipi Osvajača iz razloga što kompletna koncepcija pesama, repertoara ne izgleda i ne liči na originalnu postavu i rok priču koju smo negovali na prva dva albuma („Krv i led“, „Sam“), odlučio sam da se uključim u Tribute to Osvajači zato što me je energija ovih momaka podsetila na onu koju smo nekad nosili u prvoj i originalnoj postavi.

RS: Reci nam nešto više o ovoj postavi. U kojoj meri misliš da ste kao tribute bend uspeli da prenesete originalni zvuk najvećih hitova Osvajača?

Uroš: Pre svega teško je preneti tu energiju stare postave jer to vreme, i vreme u kom se pojavljuje ova priča, nije isto kao ni publika koja danas ima prilično širok spektar i izbor muzičkih pravaca. A što se tiče postave benda u Kragujevcu se posle duže vremena pojavio pevač Predrag Peđa Pavlović koji je skrenuo pažnju na sebe radom u bendu Libido, a kasnije i sa grupom EKG iz Mladenovca koja je osvojila drugo mesto u prošlogodišnjem takmičenju na TV OBN u serijalu Rat Bendova. Svidelo mi se to što zahtevne vokalne fraze od naših starih pesama peva na neki pomalo svoj, a neki i pomalo naš stari fazon, što mislim da je idealno za trenutno neku novu publiku koja okriva kako smo mi doživljvali rok tih devedesetih godina. Siguran sam da kao pevač zaslužuje pažnju i potrudiću se kao autor da uskoro snimimo album, koji će njemu na neki način biti i „lična karta“, a nama zadovoljstvo da se predstavimo kao bend za koji mislim da fali na ex YU prostoru. Što se tiče ostalih članova na drugoj gitari i bas gitari stoje Boža Friedman i Ralle Petrović iz grupe Darkshines koja se već dokazala sa dva odlična autorska albuma. I na bubnjevima je Dejan Nikolič Cvele, čovek koji je ubedljivo najviše koncerata odsvirao sa Osvajačima, ali sticajem okolnosti nije snimio prva dva albuma, a uvek je bio tu i najbolje dao doprinos čvrstom gitarskom rifu koji karakteriše Osvajače iz tog perioda. Po meni sve u svemu jedna odlična postava koja sigurno moze najbolje da predstavi te pesme jer nesumnjivo da one i dan danas traju i stiču nove poklonike tog zvuka.

RS: Da li je bilo nekih negativnih reakcija povodom tvog priključivanja tribute bendu?

Uroš: Ne. Naprotiv, jako pozitivne reakcije su se pojavile već na prvom nastupu, što dokazuje i prepuna bašta u kragujevačkom Domu Omladine sa koga smo izdvojili nekoliko live video klipova koja se mogu pogledati na you tube u potpisu RAX-Media. Naravno puno mi znači i kritika nekih mojih kolega i prijatelja koji prate moj rad od samih početaka i koji su jako kritični i „bez dlake na jeziku“, a kažu da je to baš onako kako bi i trebali da zvuče Osvajaci 2012.

RS: Bend je osnovan pre nekoliko meseci. Do sad ste svirali u nekoliko gradova u Srbiji. Kakve su reakcije publike?

Uroš: Publika je reagovala uobičajeno kako inače i reaguje na našim koncertima – učestvuje od početka do kraja. Inače neka dinamika repertoara se ne razlikuje puno od ranih naših nastupa osim što smo ubacili više pesama sa trećeg albuma „Vrelina“, gde se nalaze stvari kao što su „Minut ćutanja“, „Ona ima san“, „Samo ti“, „Ćutiš kao pre“, „Vrelina“…itd. Sve je koncepcijski postavljeno tako da pesme sa sva tri albuma doslovno sve vreme održavaju pravu uzavrelu atmosferu koja je otprilike negde na sredini presečena baladama i već drugom polovinom koncerta se vraća u onu brzu varijantu koja traje do kraja. Koncert traje oko dva sata i sviraju se skoro sve pesme sa albuma „Krv i Led“, „Sam“, „Vrelina“. U zavisnosti od prostora i raspoloženja često ubacimo i neke strane stvari koje smo nekad svirali i voleli, jer inače to je muzika koja me je i inspirisala da napravim pesme na predhodnim albumima.

RS: Imaš li u planu da ponovo radiš autorske pesme? I da li bi ih radio sa trenutnom ekipom iz tribute benda?

Dragan Urošević Uroš, ex Osvajači (foto: Slavoljub Radojević)Uroš: Naravno da je u planu kako sam inače najavio ranije, jer to je i suština postojanja jednog benda koji uvek sebe treba da predstavi u nekoj novoj slici i obliku, ali sa zadržanim karakteristikama po kome se i poznaje od ranije. Drago mi je da sam svojom muzikom uspeo da steknem taj neki prepoznatljivi pečat po kome pamte zvuk benda. To je nešto što svakom autoru prija, godi i daje osećaj ostvarenosti i ohrabrenja da stalno i iz početka radi nešto novo, i time obeleži jednu fazu i neki vremenski period života i trenutka u kome živi i stvara.
Sigurno je i to da će moj naredni autorski rad biti sa ovom postavom benda „Tribute to Osvajači“, ali isto tako ću i naglasiti da je ovo po meni neka prelazna faza iz Osvajača u novu priču koja će biti potpisana novim imenom. Konceptualno će sve biti tako postavljeno da ćemo svirati sve pesme sa prva tri albuma uključujući i ovaj koji je upravo u pripremi. Promociju svega toga možemo očekivati na proleće do kada je i planirano da se snime dva spota koji će za početak predstaviti novi album.
Neću odustajati od nekih starih navika kada je upitanju odabir stvari za album jer smatram da dobar rok album podrazumeva pesme bržeg i srednjeg tempa sa melodičnim i višeglasnim refrenima, čvrstim gitarskim rifovima i bar jednom obaveznom baladom, po čemu smo i bili prepoznatljivi. To je po meni sigurno dobar recept da uradimo nešto dobro i obradujemo sve fanove onih starih Osvajača za koje sam siguran da već dugo očekuju nešto što će ih barem donekle podsetiti na one stvari sa prva tri albuma. Isto tako ćemo se potruditi da aranžmane novih pesama malo prilagodimo današnjem vremenu u kojem su i nastale. Danas je jako teško pomeriti granice produkcije i u moru talentovanih producenata i dobrih studija. Naravno trudimo se maksimalno da donesemo i nešto novo, a s obzirom da svi u ovome što radimo stvarno iskreno i bez kompromisa uživamo, nadam se da ćemo u tome i uspeti.

RS: Gde vas sve vaši fanovi mogu čuti u narednom periodu?

Uroš: Beograd, Novi Sad, Čačak, Novi Pazar, Šabac, Kragujevac…uglavnom su to mesta gde se vraćamo ponovo, kao i nekoliko letnjih festivala uključujući i jedan od najvećih Arsenal Fest u Kragujevcu sredinom juna. U svakom slučaju sve informacije vezane za bend možete naći na facebook profilu „Tribute to Osvajači“ (za sada dok ne objavimo autorski album sa novim imenom).

Tribute to Osvajači:

{youtube}2cIGB3TRSFg{/youtube}

Osvajači:

{youtube}gtlUdaCTfW4{/youtube}

(Visited 1.389 times, 1 visits today)