Dokumentarni film o grupi Zlatni prsti


zlatni_prstiRođeni Zaječarac Marko Grujić odlučio je da snimi dokumentarni film o svojim sugrađanima, legendarnoj grupi Zlatni prsti. Film se zove “Tačno u centar”. Grujić poslednjih desetak godina živi u Čikagu gde studira režiju.

Iako mnogi ne znaju, između zaječarske Gitarijade i čuvene grupe stoji znak jednakosti, jer su Zlatni prsti direktni “krivci” za nastanak ove najdugovečnije manifestacije tog tipa u Evropi, a  između ostalog u filmu pričaju i o samim počecima Gitarijade.

Zlatni prsti su bili jedan od vodećih sastava sedamdesetih godina prošlog veka na našim prostorima. Osnovni motiv Marka Grujića da snimi film o ovoj grupi je bio da otrgne od zaborava čuveni sastav i da one koji za Zlatne prste ne znaju upozna sa njihovim radom i značajem za rock kulturu na ovim prostorima.

Naziv filma potiče od istoimene pesme “Tačno u centar” iz 1985. godine sa nikad objavljenog albuma, a same članove grupe iznenadila je činjenica da njihov mladi sugrađanin  poseduje ovaj materijal.

“Ovo mi je prvi, a možda i poslednji dokumentarac. Činjenica da sam iz Zaječara i da nema nijednog video zapisao o Zlatnim Prstima na neki način me je naterala da ispričam njihovu priču. Mislim da sam uspeo da izvučem jednu iskrenu i emotivnu priču koju je danas jako teško naći. Današnji prilozi ili dokumentarci o grupama i pevačima su sređeni i “nalickani”, ali je ovaj malo drugačiji. Pored velikih uspeha, članovi grupe pričaju i o onim manje uspešnim delovima karijere, kao što su propušten ugovor sa Jugotonom, zatim nerealizovanoj saradnji sa Borom Đorđevićem, promeni imena u Nokat i mnogim drugim događajima i preprekama koje je nosilo to vreme.”– rekao je Grujić.

On se takođe nada da će se film premijerno prikazati upravo na ovogodišnjoj  Gitarijadi u Zaječaru, a potom nastaviti put festivala širom bivše Jugoslavije. U filmu se ekskluzivno može čuti i nova pesma Momčila Moše Radenkovića koji i dan danas svira i komponuje.

(Visited 73 times, 1 visits today)