Depeche Mode uz horsko pevanje desetine hiljada posetilaca na Ušću


depeche4Sinoć, 19. maja, na beogradskom Ušću održan je koncert planetarno popularne  britanske grupe Depeche Mode pred oko 30.000 posetilaca. Turneju „The Delta Machine Tour“, Depeche Mode započeo je u Nici 4. maja.

Fan Pit prostor bio je popunjen, dok su se poznate zvanice potrudile i da u VIP delu bude izuzetno živahno. Koncert Depeche Mode-a bio je najavljivan i 2009. godine, ali je otkazan neposredno pred samo održavanje, zbog bolesti frontmena benda Dejva Gana(Dave Gahan).

Originalni vizuelni efekti, fenomenalan art work na video bimovima koji je pratio ceo koncert, a za koji se pobrinuo Anton Korbijn (Anton Corbijn), fotograf i reditelj filma “Control” iz 1997. godine, te horsko pevanje desetine hiljada posetilaca koncerta, samo su upotpunili muzički ugođaj.

Depech Mode je svojim fanovima pružio kvalitetan provod koji je u našoj prestonici trajao nešto više od dva sata. Dejv je bio u formi i glasom i stasom, a prepoznatljiv zvuk savršen se prostirao svim delovima Ušća.

Depeche mode su izašli na svetsku binu, široku 50 i duboku 24 metara, nekoliko minuta pre 21 čas i koncert otvorili pesmom “Welcome To My World” sa novog albuma “Delta Machine” (objavljen 22 marta). Velika slova iz naslova videla su se sa video bimova,  a nakon prvih gitarskih taktova usledili su usaglašeni vriskovi nekoliko generacija. Poruka je bila jasna:

„Leave your tranquilisers at home
You don’t need them anymore…
I’ll make your visions sing …
Welcome to my world”

Nakon nje slušali smo „Angel“, takođe sa novog albuma. Energija koju je ova pesma donela bila je izuzetna.

„The angel of love was upon me
And Lord, I felt so high„

Sa trećom pesmom „Walking in My Shoes“ („Songs of Faith and Devotion“), publika je još glasnije pevala sa bendom. Uz nešto prigušenija svetla na bini otpočela je „Precious“ („Playing the Angel„), gde se posebno izdvojio gitarski solo Martina Gora (Martin Gore), a nakon nje „Black Celebration“ sa istoimenog albuma, kojoj je prethodilo spuštanje velike konstrukcije sa žutim reflektorima i crvenim laserima.

„I look to you
And your strong belief
Me, I want relief
Tonight“

I senzualno izgovaranje „And have their fun, with my little one“.

Prve ritmove pesme „Policy of Truth“ („Violator„) publika je burno pozdravila, a kasnije i vrišteći snažila svaki Dejvov krik. Plesao je Gan pod ljubičastim svetlima reflektora, uvijajući se uz šipku i zavodeći nas svakim korakom.

Bila je to prva pesma koja je podigla prašinu visoko, a uz narednu pesmu, još jednu sa novog albuma „Should be Higher“, na „vrelim” video bimovima mogli su se videti  plamenovi i varnice.

„I’ll take you higher
Don’t be afraid
you’ll just have to pray“

Na samom startu naredne „Barel Of A Gun“ (“Ultra”), Dejv je imao problema da pronađe intonaciju, te su pesmu počinjali iz tri puta. I najbolji greše. To im publika nikako nije uzela za zlo.

Naredne dve pesme izveo je Martin i to „Only When I Lose Myself“ („The Singles 86>98„) i „When The Body Speaks“ („Exciter“). Njegov dirljiv način pevanja nas je oduševio. Ubrzo potom na bini se ponovo pojavio Dejv i počelo je ubrzanje uz pesmu „Heaven“, koja je bila najavna pesma novog albuma. Na video bimovima za to vreme prikazivan je bend u crnim kreacijama sa stilizovanim instrumentima i crni trouglovi, svima dobro poznati simboli sa ove turneje.

A onda pesma „Soothe my Soul“, takođe sa novog albuma, koja će sudeči po reakcijama publike zasigurno biti budući hit.

”There’s only one way to soothe my soul
There’s only one way to soothe my soul
Only one way
Only one way
Only one way
Only one way”

Uz prepoznatljiv intro krenula je „Pain That I’m Used To“ ( „Playing the Angel„ – remiks verzija Žaka Li Konta (Jacques Lu Cont)). Među prisutnima vladala je erupcija oduševljenja.

Nakon nje usledile su „A Question of Time“ (“Black Celebration“) te „Secret To The End“ sa novog albuma, uz koju se osetilo da “bura“ nadolazi.

Čuveni hit ’90.-te godine „Enjoy The Silence“ (“Violator„) doveo je publiku do usijanja, euforija u njenom glasu uspela je da nadjača Dejvov. Dok su se na video bimovima mogla videti isprepletana ženska tela,  Dejvova prepoznatljiva vrcavost  na bini izmamila je vrištanje obožavateljki. Njihao je kukovima kako samo on to ume. Vidno uzbuđen dirigovao je  publikom dok ona peva, „leteo” po sceni i igrao sa ostalim članovima benda. „Da vam vidim svima ruke“, poručivao je.

Pesmu je završio šaputanjem stihova:

„Enjoy The Silence“

Pesma „Peronal Jesus“ (“Violator”), uz plava svetla koja su se probijala visoko kroz ruke oduševljenih fanova, bila je vrhunac vrhunca. Publika je jednoglasno pevala „Reach out And Touch Faith“ uz Martinov gitarski rif.

Koncert je zvanično završen pesmom „Goodbye“ sa novog albuma i Dejvovo: „Hvala vam puno. Želimo vam prijatno veče“. Pesmu je na video bimovima propratio crno-beli film na kojem bend sedi na stolicama i međusobno razmenjuje šešire koje stavljaju jedni drugima na glave.

“I can dream
I can fly
Now it seems I get by
With you Goodbye yeah
Goodbye again“

Međutim usledile su akustična verzija pesme „Home“ („Ultra“) koju je Martin pevao praćen samo klavirom, te „Halo“ („Violator“ – remiks Goldfrapp-a), kojom se Dejv nadovezao.

Kraj bisa bio je rezervisan za disko ritmove iz pesme „Just Cant Get Enough“, praćene raznobojnim osvetljenjem na bini.

„Vi ste najbolja publika do sada. Istina je“, izjavio je Dejv pre nego što je započela „I Feel You“ ( „Songs of Faith and Devotion„). Skinuo je prsluk, ostao u pantalonama i ulsledila je poslednja pesma te večeri „Never Let Me Down Again“ (“Music for the Masses“).

„Hvala vam puno. Videćemo se ponovo“, reči su sa kojima je Depeche Mode napustio binu, a nakon kojih su ovacije  trajale dugo, i nakon što su se svetla na bini pogasila.

Priča se da neki nisu zadovoljni koncertom Depeche Mode-a. Mi pričamo suprotno.

Sledeće nastupe bend će održati u Budimpešti (21. maj), a onda slede Zagreb (23. maj), Bratislava (25. maj)…sve do 25. februara, kada će završiti veliku turneju u Antverpenu.

Hvala vama, DM!

Foto: Stanislav Milojković

(Visited 71 times, 1 visits today)