Demo Fest 2010, druga sreda Esotheria, Sky Wings, Rif, Burning Circle, Čupavci, Junkie Maja


DemofestNjihov izbor pesama se sveo na one komplikovane, koje iziskuju sve moguće napore i maksimalnu koncetraciju. Ovaj bend je to i dao! Frontman benda je ujedno i bubnjar i vokal. Ne, on je odličan bubnjar i odličan vokal.

Drugo takmičarsko veče Demo Fest-a 2010 u Čorba kafeu održano je sa šest bendova, što je jedan više nego što su organizatori u početku planirali. Do ove izmene je došlo zbog velikog broja bendova (preko 100) i želje organizatora da ih što više smeste u 9 nedelja – koliko i traje festival.

Voditelj večeri, Đorđe David, najavio je bendove i pozdravio svaku njihovu autorsku pesmu sa objašnjenjem da su rok muzici potrebne nove stvari kako bi “penzionisali” stare. Gost večeri bio je Žika Jelić (Yu grupa) koji je okupljenim bendovima dao reč-dve o istrajnosti i upornosti kada je u pitanju opstanak jednog muzičkog sastava. Za primer je uzeo sebe i svoj 40-godišnji staž u Yu grupi.

Imao sam želju da svaki bend zabeležim kamerom, ali mi na neku čudnu foru baterija sa 56 min. odjednom spala na 0 min. i potom se isključila. Ipak sam nastavio da snimam sa mobilnim telefonom, a za sledeći put ću da vidim da sve bude kako treba.

Esotheria
Miletić Nikola (vocal), Zdravković Stefan (guitar), Lazarević Miloš (keyboard), Dukić Aleksandar (drums), Momirović Dejan (bass guitar).

Hard Rock/Metal bend iz Požarevca je ostavio solidan utisak na mene. Pevač mi nije dovoljno ubedljiv, OK peva, ali mu nedostaje bolji kontakt sa publikom. Između ostalih, svirali su pesme Burn (Deep Purple) i Crazy Train (Ozzy Osbourne), a predstavili su i njihovu autorsku pesmu pod nazivom – Sećanja.

{youtube}xIAkf6FloHE{/youtube}

*Pošaljite DF 2645 na broj 6208

Sky Wings
Dejan Milinović – Bass, Zoran Stanić – Vokal i gitara, Mladen Rajić – gitara, Nemanja Vukoje – klavijature, Slavko Živković – bubanj

Dobri su! Dobro sviraju, dobro pevanje. Pogodiše se me sa pesmom “Ko te ljubi dok sam ja na straži” (Riblja Čorba) 😉 a i zanimljiva im je autorska pesma – balada.

{youtube}am2zPW6yR2Q{/youtube}

*Pošaljite DF 3300 na broj 6208

Rif
Ivan – Vokal, Ivan – Bas, Dejan – Ritam gitara, Bojan – Solo gitara, Fanki – Bubanj

Beogradski bend, koji broji tri godine svog postojanja, obećavao mi je na prvi pogled jako dobru svirku, ali izgleda da nisu bili sasvim dobro usvirani, ili su bili pripiti!? 🙂 Dobro, ne uzimam to za zlo, sve dok su oni bili dobro raspoloženi i to prenosili na publiku. Solidna svirka, ali je vokal malo nejasan, koji, u drugu ruku, ima dobar kontakt sa publikom što je jako bitno za bend.

{youtube}OdGhgO7F3zo{/youtube}

*Pošaljite DF 8934 na broj 6208

Burning Circle
Đape – Keys, Rade – Bass, Sale – Voiuce & percussion, Seba – Drums, Šone – Guitars, Veki – Guitars

Za svoje 4 godine postojanja ovog benda iz Rume pokazali su nam veoma veliko iskustvo i jako veliku, preciznu i kvalitetnu usviranost! Njihov izbor pesama se sveo na one komplikovane, koje iziskuju sve moguće napore i maksimalnu koncetraciju. Ovaj bend je to i dao! Frontman benda je ujedno i bubnjar i vokal. Ne, on je odličan bubnjar i odličan vokal. U jednom trenutku sam zamislio tako sebe kako iz sve snage udaram precizno po bubnjevima i izvlačim smiren i usredsređen glas – i kažem sebi “ma ni za sto godina!”. Vidi se po njegovom izrazu lica da je čovek veliki zaljubljenik u muziku i da je maksimalno posvećen tome. Njegova ogromna harizmatičnost ga jednostavno stavlja u prvi plan iako se nalazi iza; a tako nešto se ne može naučiti, i ako bi svi članovi benda bili takvi – to bi bila čista hladna fuzija! Momci, svaka čast – radujem se prilici da vas opet slušam… iako to nije muzika koju pretežno slušam! 😉

{youtube}XhrOQY6sLkM{/youtube}

*Pošaljite DF 8934 na broj 6208

Čupavci
Boris Breznjak – lead vocal, Nenad Sunjka – solo guitar, Biljana Sunjka – vocal, drums; Nemanja Crnojević – vocal, bass guitar; Stefan Crnojević – vocal, guitar

Klinci iz Novog Sada! Prosek godina im je – 15! Oni misle da mogu svirati gitare i prepevavati ozbiljne pesme odmah pošto su naučili hodati!? E, pa itekako mogu! Song 2 (Blur), Ace of Spades (Motorhead), Killing in The Name Of (RATM), Enter Sandman (Metallica) bile su pesme koje su ovi klinci nonšalantno odsvirali i otpevali. Bend čine 3 gitare, bas, i klinka za bubnjevima. Ono što me je posebno iznenadilo jeste njihova autorska pesma, koja je uz pune rifove svih četiri gitara bila jasno otpevana, dakle, razumeo sam većinu teksta i za to im dajem veliki plus! Tekst nosi buntovničku notu, usko vezanu za njihove godine, tako da ne znam kako će je pevati kroz nekoliko godina, a ja se iskreno nadam da će uspeti da istraju, jer bi bila velika šteta ne imati takve talente na okupu dugi niz godina.

Dokaz da imaju smelosti jeste i izvođenje pesme Child in Time (Deep Purple) za koju stoji da je teško otpevati. Neću reći da su je otpevali odlično, ali je bila bolje odsvirana nego što je otpevana. Svaka čast na izazovu!

Na njihovim licima je bio izraz kao da nemaju dovoljno sigurnosti u sebe, a ako sam u pravu, klinci, ne lupajte mnogo, jer ste u zabludi – gazite napred!
A i ja mnogo lupam – nisu ovo nikakvi klinci, oni su ozbiljan rokenrol bend!

{youtube}2-8BkrEsXXM{/youtube}

*Pošaljite DF 5567 na broj 6208

Junkie Maja
Dule – gitara, Filip – bas, Dadan / Srđan – bubnjevi

Autorski bend koji je nastupio sa neispravnom gitarskom pedalom i zato svoj nastup nisu mogli da održe do kraja i kako dolikuje. Minus za negativnu reakciju gitariste prema organizatorima.

*Pošaljite DF 6496 na broj 6208

*Cena poruke je 20 din. + cena poruke + porezi. Važi za sve mreže.

Umesto zaključka:
Postoji jedna začkoljica tokom takmičenja koja se zove – publika. Naime, bendovi ne sviraju istovremeno i zato ne mogu da imaju jednaki broj publike. Ovi iz Beograda nemaju problem da pozovu svoju i da dođu u većem broju. Organizatoi pak ne mogu da zaključaju sve unutra i ne puštaju dok se sve ne završi. Sreda je radni dan, kao i četvrtak i nikom se ne ostaje do kasno (čak ni muzičarima). U našoj zemlji postoji veliki broj bendova i ovaj festival je prilika da vidite šta ova zemlja sve ima. Ja ću možda da vam napišem kako je bilo do tančina, možda postavim video zapise, i bez obzira koliko on kvalitetan bio – jednu stvar neću napisati i jednu stvar nećete gledati. A to je da ste vi bili tamo.

Hvala u ime bendova onima koji se iscimaju da dođu i ostanu što duže mogu… i, zamislite – prežive!

(Visited 124 times, 1 visits today)