Del Arno bend sprema slavljenički singl


Del Arno bendRodonačelnike regea u Srbiji i šire Del Arno bend, pored nastupa u petak uveče 17. juna na prvom Arsenal festu u Kragujevcu, očekuje 2. jula proslava 25 godina postojanja, do koje nameravaju da objave i rođendanski singl „Horoskop“!

„Nama je ove godine centralna stvar što smo doživeli 25 godina rada. Praktično sve što budemo radili ove godine biće u znaku jubileja. U okviru toga imaćemo nastupe među kojima je Arsenal! Na ovim prostorima malo ko je radio ovoliko dugo. U Srbiji se mogu nabrojati na prste oni koji su radili preko 20 godina, i na to smo ponosni“, kaže frontmen Jovan Matić.

Prema Matićevim rečima, Del Arno bend je trenutno u fazi snimanja novog albuma koji bi trebalo da bude završen do kraja godina, a kako sada stvari stoje najavni singl „Horoskop“ stiže kao poklon fanovima do 2. jula i rođendana beogradskog sastava.

„‘Horoskop’ je nešto što smo sebi dopustili kao rođendansku pesmu“, kratko objašnjava Matić.

Del Arno bend nastupa 17. juna druge večeri Arsenal festa u prostoru na otvorenom Kneževom arsenalu, sa bendovima Hladno pivo, Orthodox Celts, Čovek bez sluha i Darkshines.

„Sa Kragujevcom imamo dugogodišnju saradnju. Prvi put smo svirali u Kragujevcu 1991. godine i potom smo uspevali redovno da odlazimo tamo. Veoma nam je drago što ćemo biti u to novom prostoru. Od nekih kolega sam već čuo za taj fantastični prostor gde će biti Arsenal fest i sa zadovoljstvom smo prihvatili da budemo deo priče“, kaže Matić.

Del Arno bend su osnovala braća Vladan i Jovan Matić 2. jula 1986. godine u Beogradu. Prvi uspeh je bilo finale uticajnog subotičkog festivala „Omladina 1988“, a uz česte izmene postave objavili su albume „Igraj dok te ne sruše“ (1989), živi „Godina majmuna“ (1992), „Reggaeneracija“ (1995) i „Vreme vode“ (2006). Kroz Del Arno od njegovog osnivanja prošlo je više od 150 muzičara. Kako je bilo u prvih 25 godina Del Arno benda?

„Naporno je u ovoj zemlji pokušavati biti toliko dosledan toliko dugo vremena. Okruženi smo ljudima koji vrlo često uspevaju da promene svoja mišljenja i zaborave se stvari koje su se prethodno dešavale. Bilo je izuzetno lepo, jer smo doprineli utemeljenju rege muzike na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Danas možemo jasno da vidimo rezultate onog što smo radili jer u svakoj republici ima bar dva-tri rege benda koji su počeli da se bave ovim zato što smo mi postojali kao prvi. U Srbiji postoji rege scena koja je jača od ostalih, a i otkrili smo spomenik Bobu Marliju (u Banatskom Sokolcu). Ako ne materijalno, onda sigurno možemo biti zadovoljni onim što smo postigli, a iza sebe smo ostavili određeno nasleđe, uticali na neke bendove…to je za nas izuzetno bitno“.

{youtube}hwksvcIRTjE{/youtube}

(Visited 62 times, 1 visits today)