Dejan Ilijić (Eyot): Album „Similarity“ najdraži u dosadašnjoj karijeri


EyotUoči velikog beogradskog koncerta grupe Eyot koji je na programu večeras u Ustanovi kulture Palilula (scena Stamenković) sa početkom u 20 časova, razgovarali smo sa frontmenom grupe Dejanom Ilijićem o dosadašnjim reakcijama medija i publike na novi album Similarity, njihovom ličnim impresijama, stanju na domaćom i međunarodnoj sceni i o tome šta beogradska publika može da očekuje na beogradskom koncertu.

RockSvirke: Novi album Similarity je ugledao svetlost dana u celom svetu. Britanska premijera je za koji dan. Kakve su reakcije medija, ljudi do sada?

Dejan Ilijić: Prezadovoljni smo. Pustao nas je Nik Laskomb (Nick Luscombe) na BBC radiju, legendarni Džon Šejfer (John Schaefer) na WNYC, dobili smo veliki broj dobrih recenzija širom sveta. S obzirom na to da album u ponedeljak zvanično izlazi u UK i da u SAD-u radio kampanja kreće takođe sledeće nedelje, očekujemo još mnogo toga.

RockSvirke: Kakav je vaš utisak o celom albumu, radu na njemu, sada kada možete da sagledate iz nekog ugla nakon što je izašao?

Dejan Ilijić: Sada kada je sve sleglo mogu da kažem da je meni lično najdraži. Zapravo, to sam mislio od početka. Možda na prethodnim albumima ima kompozicija koje će se pamtiti, ali smo, po mom mišljenju, zvukom, energijom, izrazom i kompaktnošću benda na ovom albumu otišli korak dalje. Verujem da je iskustvo koje smo stekli zajedno zaslužno za to. To valjda tako ide.

EyotRockSvirke: Iza vas je mnogo hvaljenih recenzija, mnoštvo inostranih festivala i klupskih nastupa. Smeta li vam to što ste na neki način više poznati i cenjeni preko granice nego u sopstvenoj zemlji?

Dejan Ilijić: Ne. Svirali smo na svim velikim manifestacijama džeza u Srbiji, imali koncerte po celoj zemlji. Malobrojni mediji koji prate ovu vrstu muzike redovno pišu o nama. Mislim da nema razloga da budemo nezadovoljni. Stanje je takvo kakvo jeste, za sve. Biti poznat u Srbiji i nije neka velika stvar ako vidimo kako i ko sve postaje poznat. To je estrada i nije nam potrebna. Pogotovo što ta vrsta popularnosti nema nikakvu vrednost u svetskim muzičkim krugovima. Mi smo se od početka fokusirali na inostranstvo u smislu karijere, i ono što je bitno je da smo sve ciljeve do sada i ispunili. U Srbiji imamo publiku koja nas prati, možda nije mnogobrojna, ali i je uz nas zbog naše muzike, i to je najbitnije od svega.

RockSvirke: Šta beogradska publika može da očekuje na večerašnjem koncertu u Ustanovi kulture Palilula?

Dejan Ilijić: Sviraćemo skoro ceo treći album ‘Similarity’ i nekoliko starih kompozicija. Kao i uvek, daćemo sve od sebe da ovo bude posebno veče i za nas i za publiku, razlog više je što Beograd nije u planu za 2015.

(Visited 102 times, 1 visits today)