Deerhunter – Death In Midsummer (singl)


Why Hasn’t Everything Already Disappeared? je zanimljiv naslov poslednjeg albuma grupe Deerhunter. Ovo je njihov osmi studijski album koji je poprimio dobre kritike.

Kao naslovni singl, pojavljuje se pesma „Death In Midsummer“, koja ima niz zanimljivosti, a i kada se sluša, ostavlja utisak drugačije pesme. Pesma je inspirisana revolucijom u Rusiji 1917. godine. Eto, čak i bend iz daleke Atlante ume da obradi ovu, njima daleku, temu na svojstven način. Pesma je pisana na 100 – godišnjicu iste. Za pesmu je snimljen spot u kome pevač Bredford Koks (Bradford Cox) luta pustim, postapokaliptičnim delovima američkog jugozapada, takođe antipod početnoj inspiraciji, ali u samom tekstu pesme, kao i u svemu viđenom, može se zaključiti da je u pitanju mrtvilo i pustoš postapokalipse – postrevolucije.

Muzički je ova pesma zanimljiva jer se kao centralni instrument pojavljuje harpsinkord, koji sada već pripada veoma starim instrumentima, a pesma počinje laganim, usporenim ritmom i sniženim tonom, a vremenom se pojačava sa drugim instrumentima i izraženim basom i bubnjevima, sveukupno podseća na nešto što bi pristajalo Dejvidu Bouviju.

Death In Midsummer“ je psihodelična i patetična u isto vreme, originalna i standardna i sa dosta podžanrova u sebi. Bitno je da tera na više preslušavanja.

(Visited 41 times, 1 visits today)