Declaration of Dependence


Ako postoji lista stvari na koje se možemo osloniti u ovom nestabilnom svetu, na njoj definitivno treba da bude i norveški duo.

Njihov nenametljiv akustični zvuk i stihovi u formi crtica iz svakodnevnog života okrepljuju dušu, ulepšavaju gradsko sivilo. Kings of Convenience su ekvivalent šolje toplog čaja na hladni dan, ali to ništa ne govori o njihovom novom albumu Declaration of Dependence, zar ne?

Erlend Øye i Eirik Glambæk Bøe su drugari iz norveškog grada Bergena, koji sviraju zajedno od svoje 16. godine, a kao plod tog druženja imamo tri albuma relativno ujednačenog kvaliteta.

Ta konstantnost je istovremeno i najveća prednost i mana za KoC. Očigledno je da vlasnik modela naočara iz circa 1974, aktivnija polovina grupe, Erlend Øye, svoje kreativne ideje radije troši van dvojca – iza njega je solo album (Unrest), jedan od uspešnijih albuma iz serije DJ Kicks, projekat The Whitest Boy Alive, kao i saradnja sa mnogim muzičarima, od kojih se izdvaja vokalna podrška zemljacima iz Röyksopp, u singlovima Poor Leno i Remind Me.

U bendu, on ne odustaje od formule koja ih je načinila miljenicima „indi-go“ omladine.

Iako ih mnogi smatraju za nastavljače tradicije Simona and Garfunkla u 21. veku, ovom sastavu fali antologijski hit S&G razmera. Najbliža tome je I Rather Dance With You, koja svojom lepršavošću iskače iz regularnog opusa ovog benda. U sličnom smeru ide i dinamična, ojačana violinom Boat Behind, najhitičnija numera na albumu Declaration of Dependence, koja je izabrana za prvi singl.

Inicijalni utisak, koji se samo potvrđuje daljim slušanjem, je da je ovaj album, za nijansu setniji od prethodnih. Na omotu, dva prijatelja sede na plaži, ali je leto definitivno prošlo, vreme je za jesenju refleksiju. Ta melanholična nit drži album, ni u jednom trenutku ne opterećujući slušaoca.

{youtube}LuJgGTGMpIE{/youtube}

Ali nemojte unapred otpisivati Kings of Conveniece kao muziku koja svira u pozadini. Propustićete male istine prenesene na najsuptilniji način u pesmama kao što su Scars on Land, Renegade ili Freedom and Its Owner („freedom, freedom never greater than its owner, freedom is the mastery of the known; freedom, freedom never greater than its owner no view is wider than the eye”).

Erlend i Eirik mnogo vole i dobro razumeju pop muziku, to je jasno i ljudima koji nisu ljubitelji Kings of Convenience, jedino što im ne ide od ruke da iznedre pravi hit. Oni osvajaju skandinavskom skromnošću, atmosferom, albumom kao celinom u kojoj pesme savršeno funkcionišu. Ali se i teško izdvajaju. Declaration of Dependence nije izuzetak od tog pravila.

Više od muzike za devojčice i štrebere, ali manje od odličnog pop benda, Kings of Convenience su najpouzdaniji prijatelj u vašem CD plejeru/kompjuteru/Ipodu.

Audio:

Autor: Jelena Maksimović

Izvor:

Popboks.com

(Visited 64 times, 1 visits today)