Damir Urban – frontmen benda Urban&4


Urban&4S velikim zadovoljstvom vam predstavljam Damira Urbana pred dva najavljena koncerta u Srbiji ovog vikenda. Tokom ovog intervjua saznaćete koliko dugo ekipa Urban&4 radi zajedno, kako se spremaju za nastupe… imaćete priliku i da pročitate nekoliko stihova koji će se naći na novom albumu. Kao veliki ljubitelj Damirovih pesama nadam se da će i novi album nositi njegov prepoznatljiv pečat u vidu originalnih stihova i odlične muzike koja ih prati.

Rocksvirke: Koliko dugo je ekipa Urban&4 na okupu?

Damir: Ekipa u bendu je zajedno već više od 15ak godina. Zadnji nam se priključio gitarista Luka Toman i to pre 10-ak godina…isto tako treba reći da sam sa bubnjarom Marcom Bradaschiom od samog početka. On je napustio grupu Let 3, a ja Laufer radi želje za zajedničkom svirkom.

Rocksvirke: U martu imate zakazana dva koncerta u Srbiji – 23. marta u Novom Sadu i 24. marta u Beogradu. Hoće li to postati tradicija da nam češće dolazite?

Damir: Vjerojatno je već svima poznato da mi nismo neki bend od velikih planova. Radimo ono što volimo i u tome uživamo, a što će se točno događati? Time ne razbijamo glavu 🙂 Sada dolazimo. Kada ćemo točno doći opet? Stvarno nemam pojma Smile

Rocksvirke: U Novom Sadu ste i ranije bili, svirali ste na Exitu. Očekujete li podjednako dobru reakciju na Vaš nastup s obzirom da će sada u publici biti samo lokalna publika?

Damir UrbanDamir: Iskreno? Očekujem sve i ne očekujem ništa. Mi ćemo dati sve od sebe bez obzira bila publika upoznata sa našim radom i pjesmama ili nas prvi put vidi. Nema tu neke razlike. Naravno, reakcija publike zna pomaknuti koncert za stupanj više i svi zajedno ubacimo u veću brzinu, ali ne razmišljamo puno o tome. Kako god bilo…bit će dobro Smile

Rocksvirke: Koliko se razlikuju pripreme za nastup na nekom festivalu i za solo koncert u smislu biranja pesama pošto obično na festivalu nema dovoljno vremena za sve što biste hteli da odsvirate?

Damir: Hm…moram te razočarati. Ne pridajemo takvim stvarima previše pažnje. Često pjesme biramo pred sam izlazak na nastup. Podjednako su nam drage, a uz sve to, mi i nismo neki bend hit pjesama…tako da se time ne zamaramo. Koliko ćemo pjesama svirati na kojem koncertu to ovisi, naravno, o vremenu koje imamo, o raspoloženju publike, a i o našem raspoloženju Smile

Rocksvirke: Imate jako dobru komunikaciju sa publikom u pauzama između pesama, a tokom izvođenja kao da padate u neki trans. Da li je to deo scenskog nastupa ili prirodna reakcija?

Damir: Bio bih sretniji da je to sve dio scenskog nastupa, ali nije. Znam uprastiti pojedine koncerte i odvesti ih na potpuno krivu stranu…upravo zato jer se opustim i dozvolim si isključiti mozak na nastupima. Ne vjerujem da se radi baš o transu, ali da se znam zaboraviti, znam Smile

Rocksvirke: Neki tekstovi su malo neobični, a istovremeno vrlo jaki, poput pesme Magnet. Da li ste takvim pesmama hteli da privučete određenu publiku koja može da shvati i zavoli Vaše izražavanje osećanja, publiku koja vas razume i kad ne pevate o ljubavi na klasičan način?

Damir: Pišem onako kako znam. Nisam birao svoj senzibilitet, a ni način pisanja. Bolje ne znam. Često mislim da sam i previše banalan, a onda shvatim da nitko nije shvatio što sam želio reći…ljudi sličnog razmišljanja i osjećaja se lako pronađu i prepoznaju…vjerujem da se tako i naša publika pronašla i prepoznala u nešto drugačijem pogledu na svakodnevne stvari u našim pjesmama.

Rocksvirke: Na Exitu 2011. jedan fan Vam je poklonio kornjaču. Koliko često vam se dešavaju takve situacije na koncertima?

Damir: Dosta često, ali izmađu naše publike i nas…poklanjanje je uzajamno.

Rocksvirke: Na facebook stranici imate zavidan broj fanova, preko šezdeset hiljada. Koji je Vaš stav o ulozi socijalnih mreža za promociju benda i muzike uopšte?

Damir: Teško mi se odrediti po tom pitanju. Sve je u životu stvar mjere. Ako se socijalne mreže koriste na pametan i „normalan“ način…onda je to vrlo korisna i pametna stvar. Olakšava pristup i komunikaciju između izvođača i publike, ali nažalost, često se sve to pretvori u vrlo jeftino reklamiranje. Povremeno, napišem neke svoje stavove i razmišljanja i socijalna mreža mi daje mogućnost da ih objavim istoga trena, bez ikakve cenzure…i to u samom startu dođe do par tisuća ljudi….problem, eventualno nastaje, kad se onda taj tekst prenese i na portale ili tiskane medije, a to nije bila želja ili namjera autora, ali to je već tema za neki drugi razgovor Smile

Rocksvirke: Da li ste pobornici free download-a ili smatrate da bi autorski rad ipak trebalo da prati fizičko izdanje albuma i novčana nadoknada za uloženi trud?

Damir UrbanDamir: Teško je odgovoriti na to pitanje jednostavno, ali pokušat ću. Umjetnik je vlasnik nastalog djela. Slike, skulpture, pjesme (kao i pekar kruha ili krojač kaputa). Ako umjetnik želi i stavi svoj rad na besplatni download, onda je to sasvim ok, ali ako umjetnik ne želi da mu se određeno djelo besplatno umnožava i skida…onda sam naravno protiv besplatnog downloada tog djela. Samo slikar može reći kolika je cijena njegovog dijela. Nitko drugi. Naravno, ako se publici čini da se ipak precijenio i da je ta slika preskupa…ne mora je kupiti. Može ga i bojkotirati, ali ne smije mu sliku ukrasti Smile. Što se mene osobno tiče, mislim da je rješenje negdje na pola puta. Publici se mora omogućiti da po vrlo pristupačnoj cijeni i na vrlo jednostavan način, dođe do našega albuma na internetu. Ako je to zbog nekakvih glupih ugovora o načinima plaćanja ili nekih loše uređenih međudržavnih dogovora onemogućeno…onda im ne preostaje drugo nego da se snađu i dođu do tih pjesama na “ ilegalan“ način…isto tako, umjetnik mora svako malo dozvoliti publici besplatan download određenih radova na svom sajtu. Dobri odnosi između publike i umjetnika se moraju održavati. Isto tako, treba na neki način nagraditi vjerne fanove u odnosu na „slučajnu“ publiku….zajebana je to tema i teško je pametno odgovoriti u kratkoj formi, a bez da se nekome ne zamjeriš i ispadneš negativac ili kod publike ili kod kolega.

Rocksvirke: Pesma „Glas jeka“ zvuči dosta melodičnije u verziji sa Ex Mozartinama. Kako je došlo do te saradnje i drugačijeg aranžmana pesme?

Damir: Nisam imao prste u tome. Inicijativa je došla od samih djevojaka, a aranžman im je radio Nikša Bratoš. Njegova je ideja da im se pojavim u pjesmi sa dvije riječi i da im tako, makar sa tim kratkim pojavljivanjem, pomognem i eventualno, dodatno dam na težini. Dakle, u toj sam pjesmi, makar bila moja, isključivo i samo u funkciji gosta. Naravno da mi laska i imponira što su upravo moju pjesmu izabrale za najavni singl. Mislim da je pjesma u njihovoj verziji razumljivija i pitkija za veći broj publike od originalne Smile

Rocksvirke: Da li ste neku svoju pesmu preneli na platno?

Damir: Ne, makar često krenem od iste ideje u glavi. Moji su tekstovi ionako opisi određenih slika.

Rocksvirke: Možete li za kraj da izdvojite nekoliko svojih omiljenih stihova?

Damir: Ha ha ha radije ne, ali mogu vam možda dati koji novi stih sa albuma na kojem tek radimo…
Dakle:

„…ako se napijem do smrti…volio bih da me ti, tata…nosiš kroz noć…
….ako se napijem do smrti…kao turist u svijetu budnih…
….samo sam u prolazu…do nje.“

Damir Urban

  • Foto: Milica Urban
(Visited 94 times, 1 visits today)