Damir Halilić Hal objavio novi album „Mare Nostrum“


damir_halilicDamir Halilić Hal, jedan od najboljih hrvatskih gitarista, nakon duže diskografske pauze objavio je peti, dugoočekivani album „Mare Nostrum“.

Album „Mare Nostrum“ je sniman u Londonu tokom septembra 2012. godine uz pomoć producenta B.J. Kola (B.J. Cole), koji je sarađivao sa velikim muzičkim imenima i bendovima poput R.E.M., Depeche Mode, The Stranglers, The Verve, Stingom, i tonskog snimatelja Stivia Honesta (Stevea Honest) (sarađivao sa Oasis, Uriah Heep, Dejv Stjuartom (Dave Stewart), Culture Club…), što je za Hala bilo izuzetno iskustvo.

Kompozicije na albumu mogli bismo podeliti u dve kategorije od kojih se prva odnosi na kratke kompozicije (uglavnom minijature), temeljene na renesansnoj muzici. Većina tog materijala napisana je u orkestralnoj varijanti za potrebe nekoliko pozorišnih predstava da bi kasnije bile prerađene za solo gitaru. Dodavanjem vokalnih aranžmana koje je napravila Tajana Dukić Milić dobijena je dodatna dimenzija zvučne kulise ovog dijela materijala. Druga kategorija su kompozicije za solo klasičnu gitaru od kojih se u nekima kao temelj koristi hrvatska tradicionalna muzika kao npr. u kompozicijama “Mare Nostrum”, “Croatica” ili “Dalmatino”.

Ceo album odsviran je bez nasnimavanja i ispravaka, upravo onako kako ih Hal izvodi na nastupima. Fotografije i dizajn potpisuje Dalibor Marinković, a kompletni video materijal koji će se koristiti u promociji albuma potpisuje redatelj Igor Modrić.

Damir Halilić Hal je u toku proteklih deset godina snimio četiri kritički hvaljena albuma u Hrvatskoj i inostranstvu. Numere s dvostrukog albuma prvenca „Gemini“ našle su se na američkim, australskim i europskim top listama nakon čega su usledile inostrane turneje. Drugi album „Ocean“ Hal je snimio u Bolonji, a čiju je produkciju potpisao jedan od najvećih savremenih akustičnih gitarista Franko Morone (Franco Morone). S trećeg albuma „Infinity“ numera „Speak To Me“ osvojila je Porin za najbolju žensku interpretaciju (Meri Trošelj). Četvrti, trostruki album „Trilogy“ Hal je snimio širom sveta (SAD, Europa) s velikim imenima bluz i džez scene. 

Dosad je nastupao u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji. O njegovoj veličini dovoljno govori podatak da je njegove albume, u shop na vlastitoj web stranici, uvrstio virtuozni muzičar i nositelj titule najboljeg svetskog akustičnog gitariste po uticajnom Guitar Playeru, Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel).

„Hal je fantastičan muzičar i divim se njegovoj posvećenosti gitari. Želim mu puno uspeha u karijeri i voleo bih ga videti kako nastupa na svetskim pozornicama“, izjavio je Tommy Emmanuel. 

damir_halilic_01Hal je ujedno i organizator Hal’s ALL Star Guitar Festivala koji se održava u Rijeci i na kojem nastupaju najvažniji gitaristi današnjice, radio je na Kastav Blues Festivalu te u saradnji s Denijem Šesnićem uređuje program BIG Festivala (Baška International Guitar Festivala).

Među onima koji su najviše uticali na Hala svakako vrlo značajno mesto zauzimaju brazilski kompozitor Heitor Vila Lobos (Heitor Villa Lobos), paragvajski gitarista i kompozitor Augustin Barios (Augustin Barrios) i španski „otac savremene klasične gitare“ Francisko Tarega (Francisco Tarrega). Sledeći njihov odnos prema tradicionalnoji muzici kao i interpretativnu, odnosno tehničku inovativnost, nastao je album „Mare Nostrum“.

„Ako ima pravde na svetu, Halova muzika će nadići hrvatske okvire i osvojiti ljude na svim kontinentima“, rekao je Majkl Maser (Michael Messer), najvažniji britanski bluz slide gitarista, osvajač BBC-eve nagrade za najboljeg akustičnog blues gitarista, čija je gitarska umeće nahvalio i Džoni Keš (Johnny Cash).

„Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno reč o jednoj od vodećih figura na svetskoj gitariskoj sceni“, izjavio je legendarni američki džez/bluz gitarista Vudi Man (Woody Mann).

„Hal je jedan od naših najboljih gitarista, ipak više cijenjen u inozemstvu, nego u Lijepoj našoj. Virtuoz finger-picking stila, uvijek sposoban iznenaditi s nekim novim tehničkim rješenjima prilikom svirke, izvrsno poznaje gitarske tehnike i žanrove, baš kao i domaći folklor. Isto tako sposoban je pomaknuti granice skladanja i aranžiranja skladbi za gitaru“, pisala je Muzika.hr.

Istoimeni singl s albuma „Mare Nostrum“ možete preuzeti na: radio.crorec.hr, a album kupiti na shop.crorec.hr ili iTunes.

(Visited 73 times, 1 visits today)