Da je među nama Kralj bi bio u 79 godini života


elvisNekoliko stotina obožavaoca Elvisa Prislija (Elvis Presley) okupilo se juče u Memfisu kako bi proslavili rođendan kralja rokenrola koji bi, da je živ, danas napunio 78 godina.

8. januara 1935. godine u gradiću Tupelo, na jugu Misisipija rođen je čuveni Elvis, čovek koji je promenio „rock and roll“ i  jedan od najpopularnijih muzičara 20. veka. Elvis Prisli, za kojeg njegovi najveći obožavatelji veruju da je zapravo još živ, muzičku karijeru počeo je sa 13 godina, kada se sa porodicom preselio u Memfis 1964. godine, na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama.

elvis2

Prvu pesmu snimio je u San Studiju kao rođendanski poklon majci, a prvu ploču snimio je 1954. godine. Probio se hitovima „That s All Right Mama“ i „Heartbreak Hotel“, a najuspešnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života prodao oko 600 miliona komada. Filmsku karijeru počeo je 1956. filmom „Love Me Tender“.

Prisli je bio pionir u mnogo čemu, promenio je koncept scenskog nastupa, uporedo sa muzikom podjednako uspešno se bavio i glumom (snimio je više od 30 filmova), a njegov čuveni nastup ”Aloha From Hawaii” iz 1973. je prvi koncert koji je putem satelita prenesen širom sveta.

Nakon 1975. godine predao se drogi, a isto tako imao je velikih problema sa gojaznošću i dijabetesom. Preminuo je 16. avgusta 1977. pod sumnjivim okolnostima, a kao uzrok smrti zvanično je naveden srčani udar.

Uprkos raskalašenom životu, Elvis je postao legenda još za života. U dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja. 

Letos je bdenjem u Grejslendu (njegovom nekadašnjem imanju), na kojem je bilo više od 75.000 fanova iz celog sveta, obeležena 35. godišnjica smrti, a na samom ulazu, gde je i sahranjen, obožavaoce su sačekale bivša Elvisova supruga, Prisila Prisli, i njihova ćerka Liza Mari. Inače, ovo je njihovo prvo zajedničko pojavljivanje na komemoraciji koja se održava od 1980.

Fanovi iz celog sveta – Amerike, Brazila, Velike Britanije, Francuske, Japana i Španije, takođe na travnjaku u Grejslendu, obeležili su i  Prislijev rođendan, gde je 13-godišnja Izabela Skot, predsednica jednog internet fan-kluba, koji broji više od 2.000 članova, isekla rođendansku tortu.

Među najvećim hitovima Elvisa Prislija svakako su pesme „All shook up“, „Don’t be cruel“, „Love me tender“, „Are you lonesome tonight“, „It’s now or never“, „Can’t help falling in love“, „Little sister“, „Viva La Vegas“, „Suspicious mind“, „In the ghetto“, „Always on my mind“

(Visited 50 times, 1 visits today)