Chk Chk Chk 19. avgusta u Ljubljani


Chk, Chk, Chk - ThrillerAko bismo tražili bendove koji su na početku novog veka zakuhali „revival“ plesnog post-panka i nju vejva, radar bi se bez imalo sumnje zaustavio na kalifornijsko-njujorškim majstorima groovea !!! (chk chk chk).

19. avgusta od 21 časa u Ljubljanskom Kinu Šiška (Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana) nastupiće !!! (CHK CHK CHK), a predgrupa će biti We Can’t Sleep At Night.

Spektakularni povratak plesnog panka najavili su i svojim istoimenim prvencem 2001. godine, a u prve ih je redove dve godine kasnije lansirao singl „Me and Giuliani Down by the School Yard (A True Story)“, sa kojim su se našli pod okriljem cenjenog britanskog specijalista za plesnu elektronsku muziku Warp Recordsa.

Budući da su u prošlosti veću prednost pred zapaljivim popom davali nezaustavljivom plesnom grooveu, njihov je domet u odnosu na „konkurente“ kao što su LCD Soundsystem, Yeah Yeah Yeahs ili The Rapture, ako ćemo iskreno, bio kraći, uprkos beskompromisnosti i deceniji nadahnutih nastupa po rokersko-rejverskim gužvaonicama na najistaknutijim festivalima širom sveta.

No učenjem iz iskustva njihovih omiljenih bendova kao što su Gang of Four, The Pop Group, Liquid Liquid i Talking Heads, grupa je majstorski ukrotila svoj izraz koji je postao elegantan i seksi po uzoru na disko i R&B velikana, bend Chic. Njihovog se zvuka više ne bi osramotili ni ultimativni hedonisti kao što su Happy Mondays, a fank im je do te mere isplivao na «fasadu» da su ih na jednu od svojih turneja zvali i Red Hot Chili Peppers.

Ime !!! građeno je na bogatim zvučnim slikama i provokativnim kritikama na račun političkih hegemonija, na intimnim ispovestima koje piše svakodnevni život, i u završnici, na angažovanim pozivima na ličnu slobodu.

Oni od svoje muzike grade „body music“, ili muzičko telo koje te naprosto prisiljava na kretanje, na izlazak na ulicu, na odlazak u klub… A mereći po plesnom podijumu koji se kad sviraju !!! jednako puni rejverima kao i indie mlađarijom, čini se da je njihova jednostavna formula poprilično savršena, i da daje ukusne plodove.

Ako imamo u vidu njihov ovogodišnji, peti studijski album Thr!!!er (jasna je referenca na pokojnog kralja popa), premijerno gostovanje ovog benda pred slovenskom publikom nije se moglo dogoditi u boljem trenutku. Saradnja sa producentom Jimom Enom (Jim Eno), inače bubnjarem popularnog indie-rok benda Spoon, doprinela je usredsređenijem studijskom ostvarenju, a rezultat su numere koje se, osim po svom prepoznatljivom grooveu, sada razmatraju i propitkuju i po zrelim melodičnim pop komadima poredivim sa najboljim dosezima LCD Soundsystema. Dobro se pripremite, jer !!! ne obećava nikakvo osveženje, garantuju jedino da će biti još toplije!

Ulaznica po ceni od 17 evra u pretprodaji, dok će na dan koncerta iznositi 20. Dostupne preko sistema Eventim.

(Visited 50 times, 1 visits today)