Četvrti Zagreb International Blues Festival od 28. do 31. maja


4th_zibf_plakatOvogodišnji, četvrti po redu Zagreb International Blues Festival (ZIBF), održaće se od 28. do 31. maja na tri zagrebačke klupske lokacije. S obzirom na redni broj festivala, u četiri festivalska dana unutar četiri tematske večeri („Memphis Night“, „Promo CD Night“, „Hot Stuff Night“ i „Toulouse Night“) nastupiće ukupno jedanaest izvođača, među kojima i glavne zvezde festivala Mountain Men iz Francuske.

U utorak, 28. maja, u klubu „Hard Place“ festival će otvoriti povratnici iz Memfisa, predstavnici Hrvatskih bluz snaga na ovogodišnjem 29th International Blues Challenge-u. Reč je o splitskom kantautoru Teu Aničiću, pobedniku 4th Croatian Blues Challenge-a u solo/duo kategoriji, bendu 4 Town Blues Band sastavljenom od mladih muzičara iz četiri grada (Sisak, Petrinja, Ivanić Grad, Kutina) koji su Hrvatsku u Memfisu predstavljali u youth kategoriji. Njima će se pridružiti i Boris Hrepić Hrepa koji je u Memfisu sa članovima 4 Town Blues Banda snimio pesmu „Commitment to Blues“, posvećenu jednom od osnivača ZIBF-a, nažalost prerano preminulom Draženu Buhinu Buhi.

U sredu, 29. maja, ZIBF će u poslepodnevnim satima gostovati u zagrebačkoj Osnovnoj školi J. J. Strossmayera gde će u sklopu edukativne radionice „Blues in School“ ponuditi đacima jednog 6. razreda muzičko-teorijsku priču „Kratka povijest bluesa“, dok će se večernji program dogoditi u opuštenoj atmosferi caffe bara „Tituš“, gde će nastupiti Jimmy Matešić (ove godine nominiran za Porin u kategoriji Najbolji blues album), i akustični trio Blues Insiders. Oni će tom prilikom promovisati CD album „The Best of ZIBF… So far“, kompilaciju koja je takođe ove godine na Porinu nominovana za Najbolji blues album.

U četvrtak, 30. maja, program se seli u Bikers Beer Factory gde će na dve pozornice nastupiti inostrani gosti David Neskoski Trio iz Makedonije, duo Luboš Bena & Bonzo Radvanyi iz Slovačke i zagrebački otkačeni fank rok bluz gruv sastav Cock Porn.

Završna noć, „Toulouse Night“, vraća se u „Hard Place“ gde će u petak, 31. maja nastupiti dva sastava koji su ove godine svirala na „3rd European Blues Challengeu“ u Tuluzu. Reč je o Hrvatskim predstavnicima Sunnysiders kao i fenomenalnom francusko-australijskom duetu – headlinerima festivala – Mountain Men. Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture i Grada Zagreba, svi koncerti ovogodišnjeg ZIBF-a su besplatni, a ulaznica za završni dan u Hard Place-u je simboličnih 40 kuna.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i koncept „ZIBF u gostima“. Tako će slovački duo Luboš Bena & Bonzo Radvanyi u sredu, 29. maja, nastupiti u Čakovcu u klubu Podroom, dok će makedonski sastav David Neskoski Trio na istom mestu nastupiti u petak 31. maja, a dan kasnije, u subotu 1. juna će iznenaditi goste Voodoo Bara iz Siska.

(Visited 39 times, 1 visits today)