Četvrti album zagrebačkog kantautora Zvonimira Varge dostupan za besplatno preuzimanje


Zvonimir Varga - Album (prednja)

RockSvirke.com s ponosom vam predstavljaju novi album zagrebačkog kantautora Zvonimira Varge pod nazivom „Zvonimir Varga Album“ dostupnim za besplatno preuzimanje putem naše online izdavačke delatnosti.

Zvonimir Varga nakon albuma „Pjesme“, „Ispod kože“ iz 2011. godine, te „Tajni“ iz 2012. godine, na svom četvrtom albumu spaja mejnstrim i kantautorski klasicizam sa elementima amerikane.

Prema rečima muzičke struke najveća snaga ovog albuma stoji u baratanju rečima i odmerenim stihovima u čulnom svetu obraćajući se ženskoj muzi inspiracije. Vođene principima održavanja visokog standarda izvrsnosti kakvoće, pesme na najnovijem albumu umiruju, opuštaju i zamamno igraju nošene senzualnim tonovima akustične gitare u staccato/legato tehnici, minijaturnim bekgraund harmonija klavijatura i kratkim nonšalantnim piano etidama.

Svaka pesma govori mnogo više od relativno kratkih stihova. One prikazuju mnogo različitih stanja svesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a izvedbe je ugodno slušati zbog jednostavnog formata, no od slušatelja istovremeno iziskuju individualno poniranje u njih.

Recenzija by: Vladimir Horvat – Zvonimir Varga – „Zvonimir Varga album“ (Rock Svirke, 2013)

Novi album Zvonimira Varge izdvaja se iz mora i gomila estradnog kičeraja spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i hrvaticana.

Neopterećen bilo kakvim strahotama aktualnih društvenih i političkih zbivanja, on se na novom studijskom albumu snimljenim pod producentskom palicom Lore i Zorana iz Kimika dostojanstveno posvetio vječitoj temi – ljubavi. Na svoj prepoznatljiv način urbanog uličnog trubadura, ove pjesme rafinirano izvlače ljepotu poetske jednostavnosti oslobođene od silovane etike šabanskog mainstreama kakvim prekomjereno baljezgare domaći autori u želji da naprave što primamljivije komercijalne pjesme s kojima, ruku na srce, impresioniraju samo idiote. Danas se zbog takvih plitkih i serijskih klišeja, nažalost, zaboravilo šta je snaga pjesničkog nadahnuća u pop(ularnoj) glazbi, pa se ovaj Vargin rad u tom korovu izdvaja poput prekrasnog endemskog cvijeta strahujući da ga nehotice ne dohvati herbicid nekog nepažljivog, a možebitno i nesavjesnog vrtlara.

Njegova snaga je baratanje riječima i odmjerenim stihovima u čulnom svijetu obraćajući se ženskoj muzi inspiracije. S one prirodne strane: kao emotivnom, erotičnom, senzualnom i razigranom biću, uostalom kao i uvijek do sada kad je riječ o njegovim ljubavnim pjesmama. Ali on ljubavi pristupa s drugačijih, tmurnijih aspekata gorčine, razočarenja, slomljenog srca i neispunjenih snova. Vođen principima održavanja visokog standarda izvrsnosti kakvoće, komponirao je pjesme što umiruju, opuštaju i zamamno igraju nošene senzualnim tonovima akustične gitare u staccato/legato tehnici, minijaturnim backgroundom harmonija klavijatura i kratkim nonšalantnim piano etidama.

Otvarajući nekoliko različitih percepcija ljubavi šarmira mistifikacijom uvodnog blues/indie-popa («Zora Bjelusov volim te»), melodramatičnošću («A srce leti»), prikazom hladnih i neuzvraćenih emocija («Soba puna leda», «Volim te»), turobnim predrasudama i kompromisima posežući za religijom («Nisi mi rekla»), ali i optimističkijim raspoloženjima, kojih doduše ima u manjini. Primjerice u pjesmi «Voli» koja gordo uzdiže ponos i značaj ljubavi nošene sjajno sročenim stihovima ‘voli kad nikoga ne voliš’ i ‘voli bez smisla i logike’ ili skladbom «Sanjat» koja je obasuta čežnjom. Ispreplitanjem patetike, melankolije, životnih svjetonazora i meditativnih, pa čak i nekih metafizičkih fikcija kroz utabani ‘strofa-refren-strofa’ sistem, autor si je dao oduška da upriliči i jednu oldtajmersku humpa-cumpa klavirsku skladbicu «Danima» u himničnom izdanju koje nalikuje na privatnu feštu mornara očekujući pismo svoje ljubljene. Kao po nekom nepisanom pravilu, njegova prava navala najiskrenijih i najintimnijih osjećaja dolazi na samom koncu albuma, ovaj put u ponajboljem, najdotjeranijem i najduljem komadu «Zaljubljen» s harmonijama nalik na gudačke orkestracije u dinamičnom aranžmanu drajverskog duela piana i vjerne akustike.

Svaka njegova pjesma govori mnogo više od relativno kratkih stihova. Oni prikazuju mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, te donose niz crtica poredanih u kolaž koji čini poetski sklop razmatranja emocija. Kraće rečeno, njegove pjesme je ugodno slušati zbog jednostavnog formata, no od slušatelja istovremeno iziskuju individualno poniranje u njih. Svojim performansima i komunikativnim stihovima, ovih 10 pjesama je sposobno nadživjeti ovo bezglavo mlatarenje bižuterijskim kičerajom, neukusnim svaštarenjem, konfekcijskom bahatošću i marketinškom arogancijom. Ovo su evergreeni.

Naslovi: 1.Zora Bjelusov, 2.Voli, 3.A srce leti, 4.Sanjat, 5.Soba puna leda, 6.Volim te, 7.Nisi mi rekla, 8.Danima, 9.Zaljubljen, 10.Volim, boli

Ocjena (1-10): 9

Muzika, tekst i aranžman: Zvonimir Varga

Aranžman na 1 i 4: Varga/Pleško/Suljić

Snimano u studiju Heim, novembar 2012. godine.

Produkcija, miks i master: Lora&Zok @ Studio Heim, Prudnice

Fotografije: Sonja Agata Bišćan, Irena Žilić i Sergije Michieli

Album je izdat pod etiketom: RockSvirke (fizičko i online izdanje).

Datum izdavanja: 08. februar 2013.

Kontakt: office@rocksvirke.com

Zvonimir Varga - Album (zadnja)

(Visited 62 times, 1 visits today)