CeDell Davis i Nenad „Mr. Swagger“ Zlatanović 14. juna na Lađi


Blues_By_The_RiverManifestacija „Blues By The River„, održaće se u petak, 14. juna na beogradskom splavu „Lađa“. Tom prilikom, publika će imati priliku da čuje frontmena bluz grupe Texas Flood Nenada Zlatanovića kao i legendu delta bluza Sedela Dejvisa (CeDell Davis) koji će nastupiti sa svojim pratećim bendom pod nazivom Brethren.

Delta bluz muzičar, Sedel Dejvis rođen je pre 86 godina državi Arkanzas. Sa četiri godine odlazi na da živi na plantaži u Misisipiju u blizini mesta Tunika. Tamo se druži sa dečkom po imenu Ajsaja Ros (Isaiah Ross), koji će kasnije biti zapamćen kao jedan od bitnijih bluz muzičara 20. veka – Doctor Ross.
Praktično su zajedno započeli svoje korake u muzici još tada. Ipak, sredinom 30-tih vraća se u Arkanzas pošto je sa devet godina oboleo od dečje paralize.

Posle skoro dve godine provedene u lokalnoj bolnici mogao da se kreće samo uz pomoć štaka dok su mu pokreti ruku bili ograničeni. Morao je iznova da nauči da svira gitaru ovaj put da postane i levoruk obzirom da mu je desna ruka bila ozbiljnije oštećena. Upravo će ovaj hendikep i definisati njegov prepoznatljivi stil sviranja – čupanje žica prstima leve ruke i korišćenje kuhinjskog noža umesto prstiju desne ruke.

Ono što kod ovog možda i poslednjeg živog delta bluz gitariste iz vremena od pre Drugog svetskog rata naročito pleni jeste činjenica da Dejvis uprkos godinama i surovoj životnoj priči i dalje nastupa uživo i to ne samo u Americi već i u Evropi. Naime, tokom juna, a u vreme svog 87. rođendana, ima desetak zakazanih koncerata sa svojim pratećim bendom – Brethren. Jedan od njih održaće i u Beogradu, u petak, 14. juna u klubu Lađa.

Pre nastupa Sedela Dejvisa, kao gost događaja pod nazivom ‘Blues By The River’ promociju svog novog albuma „Naked Blues“ imaće bluz umetnik iz Beograda – Nenad Zlatanović. Koncertna promocija CD-a Nenada Zlatanovića održaće se na Lađi, a u planu za leto je i serija promotivnih koncerata u zemlji, regionu i na nekim evropskim scenama.

Blues By The River“ počinje u 21 čas, a karte se po pretprodajnoj ceni od 700 dinara mogu kupiti u Pinball Wizard Records prodavnici, dok će se na ulazu u „Lađu“ naplaćivati 900 dinara.

(Visited 42 times, 1 visits today)