Cat Power u Zagrebu i Ljubljani


Cat PowerAmerička kantautorka Cat Power nastupiće u petak, 9. septembra u Tvornici kulture u Zagrebu na svom premijernom nastupu u Hrvatskoj, kao i dan kasnije u ljubljanskoj Kino Šiški.Čarli Mari Čen Maršal (Charlyn Marie Chan Marshall) ili poznatija kao Cat Power, američka umetnica, glumica, a povremeno i model, umetničko ime nasledila je od svog prvog benda. U solo karijeri prvi su joj pomogli Stiv Šeli (Steve Shelley) iz benda Sonic Youth i Tim Foljan (Tim Foljahn) iz Two Dollar Guitar koji su je 1994. godine čuli dok je nastupala pre Liz Fer (Liz Phair) i pomogli joj da snimi prva dva albuma (Dear Sir i Myra Lee). Matador Records potpisao je 1996. godine ugovor sa njom, nakon čega je objavila treće izdanje, What Would Community Think, no pravi, globalni proboj usledio je 1998. izlaskom ploče Moon Pix.

Nakon albuma obrada usledila je pauza posle koje se Cat vratila sjajnim albumom You Are Free na kojem je sarađivala sa Edijem Vederom (Eddie Vedder) i Dejvom Grolom (Dave Grohl). The Greatest iz 2006. odveo ju je više prema soul vodama. Vreme do sledećeg autorskog izdanja, Sun iz 2012. skratila je još jednim materijalom ispunjenim obradama nazvanim Jukebox.

Gradeći svoj jedinstveni zvuk Cat Power prošla je faze od panka, folka i bluza preko soula do intrigantne elektronike koja prevladava na albumu Sun. Upravo taj materijal smatra svojim ponovnim rođenjem, pločom koja odiše samopouzdanjem i ambicijom.

„’Moon Pix’ se oslanjao na apsolutnoj izolaciji i opstanku u svakodnevnoj borbi. ‘Sun’ ne gleda unazad, nego te diže, tera da samouvereno kročiš u vlastitu budućnost“ – izjavila je objavljujući Sun. Nakon više od četiri godine trenutno priprema novi studijski album.

Uzbudljiva, emotivna, harizmatična i neverovatno talentovana Cat Power spada među desetak najvažnijih svetskih kantautorica poslednjih dvadesetak godina, rame uz rame sa autorkama poput Fione Epl (Fiona Apple). Obožavana od publike i od nezavisne kritike uveliko je uticala na generacije mlađih muzičarki, kako širom sveta tako i kod nas. Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj i odlično otvaranje jesenje koncertne sezone u Zagrebu.

ULAZNICE
Ulaznice za zagrebački koncerte su krenule u prodaju po ceni od 100 kuna (do 22. maja), 120 kuna (od 23. maja do 9. septembra), a na dan koncerta 140 kuna.

Ulaznice za ljubljanski koncert su takođe krenule u prodaju po jedinstvenoj ceni od 26.5 evra.

(Visited 703 times, 1 visits today)