Can`t get enough – Suede na Exitu


Suede na ExituU nedelju 13. Jula 2014. na Exit-u je svirao Suede, počeli su tačno u ponoć.

Dane pred koncert proveo sam slušajući Suede, i to najviše prva dva albuma; ove godine je 20 godina od objavljivanja Dog Man Star, njihovog drugog albuma koji do danas traje kao jedan od najznačajnijih alternativnih pop albuma: paćenički, epski, ekstremno seksualan i ličan. Stvar „Stay together“ mi je takođe danima bila na ripit preglasno; i ma šta Bret mislio o njoj i na šta god neprijatno da ga podseća u vezi sa kompleksima i nezrelim odnosima njega i Batlera pre 20 godina, fanovima je to jedan od najboljih singlova Suede, i na njemu Bret i Batler zvuče savršeno zajedno!
Čitao sam u Guardian-u nedavno objavljen intervju sa Bretom Andersonom gde govori o svom odrastanju. Majka mu je bila neuspešna umetnica a otac pasionirani slušatelj klasične muzike. Bili su siromašni i Bret nije bio u prilici da kupuje ploče. Stoga je jedini način da čuje muziku bio da je sam pravi. Otud Suede i otud srčane, do patosa izlivene Bretove čežnje koje uspehom već prvog albuma, nazvanog jednostavno Suede, nalaze put do kože brojnih hodočasnika strastvene ljubavi izgubljenih i pronađenih u neistraženim pejsažima seksualnosti, droge i samoće. Hrabar omot prvog albuma, dve osobe koje se ljube a da pritom nije jasan njihov polni identitet, postaje legendaran i jednako doprinosi da snažna i nežna fotografija androginog poljupca postane najpoznatija fotografija Tee Corinne, poljubac dve lezbejke.
Suede uživo je jednako snažno, strastveno i seksualno kao i ideja, pojam, slika i san koje Suede znače već 20 godina! Postepeno se poput mantre pojačavao prelep i moćan zvuk uvodne „Introducing the Band“. Odatle se, preko svakog hita koji su odsvirali – „Trash“, „Animal Nitrate“, „Filmstar“, „So Young“, „The Drowners“, „We are the Pigs“, „Beautiful Ones“, „She’s In Fashion“ – do novih pesama sa poslednjeg albuma Bloodsports, ceo koncert osećao kao svojevrsna validacija 20 godina tvog života i strasti koja je jača od svih duhova vremena, kao soundtrack zajedničke biografije benda i publike čiji su intimni dnevnički zapisi ispisani invokacijom imaginacije popularne kulture. Koncert Suede-a i Bretov izliv sam osetio kao pohvalu mladosti. Mol koji je distorziran i glasan, glas koji je slobodan, koji je nezasit, glas koji peva Stop making me older, start making me new.

(Visited 117 times, 1 visits today)