Bruce Dickinson, Joe Bonamassa, Steve Morse na Jon Lord-ovom rimejku albuma „Concerto for Group and Orchestra“


jon_lordPrvoregrutovani član sastava Roundabout, poznatijeg po imenu Deep Purple, klavijaturista Jon Lord najavio je za septembar izlazak nove verzije na CD-u „Koncerta za grupu i orkestar“ (Concerto for Group and Orchestra), najpre performansa iz 1969. godine, onda i albuma.

„Concerto“ je trodelno epsko delo koje je komponovao Jon Lord, a izveli su ga članovi Deep Purple-a i Kraljevska filharmonija, što je bio prvi pokušaj kombinovanja rock muzike i simfonijskog orkestra.

Kako je ondašnjima zvučio ovaj presedan u muzičkim vodama možemo da zaključimo jer je nakon tog koncerta u Rojal Albert Holu septembra 1969. godine Deep Purple krenuo u susret onome što danas predstavlja – jedan od najvećih bendova koje je ovaj svet imao čast da sluša.

Doktor muzike Jon Lord je i nakon odlaska iz Purple-a nastavio da sa raznim muzičarima izvodi ovo delo. Posle više od 100 performansa „Concerto for Group and Orchestra“ širom planete i nekoliko verzija, Lord je za novu interpretaciju angažovao dramatični tenor pevača Iron Maiden-a Bruce Dickinson-a i umešnost još sedmoro muzičara:

Joe Bonamassa-e (američki blues rock gitarista koji je započeo karijeru u bendu Bloodline i svirao sa mnogim velikanima), Steve Morse-a (osnivač Dixie Dregs-a i gitarista Deep Purple-a i Kansas-a), Steve Balsamo-a (velški vokal i tekstopisac koji se proslavio ’90-ih glavnom ulogom u londonskoj verziji mjuzikla „Jesus Christ Superstar“), Kasia Laska-e (poljska koncertna pevačica sa kojom Lord inače sarađuje), session basiste Guy Pratt-a (Pink Floyd, The Smiths, Gary Moore, Roxy Music, Michael Jackson, Madonna), Darin Vasilev-a (jedini bugarski gitarista koji je delio binu sa Satriani-em i Steve Vai-om) i Brett Morgan-a bubnjara (Joni Mitchell, Freddie Mercury, Elton John, Sting).

„Concerto for Group and Orchestra“ ovog puta snimljen je sa Kraljevskim liverpulskim filharmonijskim orkestrom i dirigentom Paul Mann-om, uz pomoć Abbey Road Studio tima, a izlazak albuma u septembru pratiće i specijalan dokumentarac.

(Visited 85 times, 1 visits today)