Britanski „gothic“ rok sastav The Faces Of Sarah u Beogradu


The Faces Of Sarah @ Klub Vrtoglavica, BeogradBritanski „gothic“ rok sastav The Faces Of Sarah nastupiće u petak, 4. marta u beogradskom klubu Vrtoglavica. Podršku će pružiti beogradska „darkwave“ grupa Asphalt Chant.

The Faces Of Sarah je „gothic“ rok sastav iz Londona. Bend je nastao 1999. godine, a osnovali su ga Nik Šulc (Nick Schultz), Alen Tampjon i Džon Keri. Prvi EP su objavili iste godine kao samizdat i njime momentalno privukli pažnju lokalnih izdavačkih kuća, da bi naredne 2000. izdali svoj prvi album pod imenom 24 koji će ubrzo postati omiljen među „gothic“ rok publikom.

Saradnja sa Kandjom Mekormak iz sastava Inkubbus Sukkubus na EP-ju Misery Turns iz 2001. pokazaće se veoma popularnom. Andi Rajli (producent grupa Iron Maiden, Paradise Lost, Cradle of Filth i Moonspell) je zaslužan za produkciju ovog EP-ja i upravo ovo izdanje im je omogućilo proboj u mejnstrim vode, što je za rezultat imalo to da FOS sviraju na glavnim festivalskim binama u Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Slovačkoj i Irskoj. U Engleskoj su njihovi koncerti bili veoma posećeni, pa je bend svirao u velikim dvoranama poput londonske „Astorije“.

U toku 2004. su objavili EP i video „Impurity“, nakon čega je usledio poziv da budu podrška bendu The Mission koji je tada bio na turneji. Nakon personalnih promena u sastavu, The Faces Of Sarah se vraćaju u studio i snimaju album Lament sa Polom Majlsom iz benda The Fields Of The Nephilim/NFD, kao producentom i gostujućim gitaristom. Album je objavljen 2006. godine za etiketu Malicious Damage, koja je zaslužna za proboj benda Killing Joke.

Nakon iscrpljujućih turneja, The Faces Of Sarah su najavili predah na rasprodatom koncertu u londonskom klubu „Camden Underworld“, 2010. godine.

Nik Šulc je 2012. počeo sa radom na zajedničkom projektu sa Lukasom Pijem i Edijem Martinom, da bi u oktobru iste godine stigla ponuda da nastupaju u Poljskoj, kao The Faces Of Sarah. Napravljena je privremena postava i nakon još jednog ogromnog uspeha u vidu rasprodatog koncerta, odlučeno je da se ponovo okupe.

EP Past Life objavljen 2014. godine je više orijentisan ka savremenom zvuku i novim strukturama pesama, ali je ipak zadržao karakterističan stil prethodnih izdanja. Pod uticajem različitih izvođača, FOS su pronašli novu muzičku dimenziju i prilagodili je već formiranom živahnom, ali mračnom zvuku.

Koncert u Beogradu će biti prvo gostovanje jednog „gothic“ rok sastava nakon nastupa grupe The Sisters Of Mercy na festivalu Belgrade Calling 2012. godine.

Trenutna postava: Nik Šulc (glas), Lukas Pi (ex Bounty Hunters, Xaos ; gitara), Dejv „Alien“ Tarner (ex Killing Miranda ; gitara), Mik Maverik (ex The Gonads ; bas gitara) i Endru Džoslin (bubnjevi).

Asphalt Chant je „darkwave“ grupa iz Beograda, formirana 2007. godine. Živi nastupi ovog banda se sastoje od izvođenja autorskih pesama, kao i velikog broja obrada iz opusa „darkwave“ i „gothic“ rok muzičkog pravca (Bauhaus, Joy Division, Luna, Mizar…). Njihove pesme se nalaze na kompilacijama: „Dark:Scene – Vol.7“, „Dark:Scene from Balkan”, „Vreme Brutalnih Dobronamernika”. Engleski novinar i pisac Mik Merser, koji je ujedno i najzaslužniji za etabliranje „gothic“ roka kao žanra, posvetio je pažnju ovom bendu u svojoj knjizi „Music To Die For”, koja se bavi muzičkim pravcima poput: ambient, cabaret noir, deathrock, goth, gothic metal, horror punk, melodramatic song, post-punk, i psychobilly.

Ulaznice po ceni od 400 dinara možete kupiti na ulazu u klub Vrtoglavica (Šajkaška 15b), dok koncert počinje u 21 čas.

(Visited 150 times, 1 visits today)