Branko Golubović Golub


Nekadašnji frontmen Goblina, koji od 2007. boravi u Šri Lanki, govori o Idolima, Mesečevoj kćeri, Harmsu i Eriku Kartmenu.

Omiljeni album i pesma?

Omiljeni strani album mi je Ritual de lo Habitual (Jane’s Addiction). Svojevremeno, pesmu Three Days sa istoimenog albuma proglasio sam najboljom pesmom svih vremena. Ovaj album sam prvi put čuo dok sam još uvek gradio svoj muzički ukus. U to vreme sam slušao isključivo punk rock, tako da mi je ovaj album (sa par drugih albuma) otvorio vrata (i oči) od nekih drugačijih muzičkih stilova. Što se tiče domaćih albuma, to su definitivno Idoli i Obrana i poslednji dani. Za vreme u kojem je izdat, ovaj album je revolucionaran! Čak i sad kad ga slušam, deluje mi toliko sveže!
Što se tiče pesme, to je Mesečeva kći (Partibrejkersi). Nemam preterane razloge i objašnjenja: jednostavno, najjača pesma ikad snimljena na prostorima bivše Jugoslavije.

Koncert koji ćeš uvek pamtiti?

Koncert Goblina u KST-u, tamo negde u martu 2006. To je bila promocija albuma U magnovenju. Koncert smo odsvirali par sati nakon što su nam pokrali sve instrumente. Da nije bilo prijatelja iz Beograda koji su nam pomogli da se skrpimo sa opremom (i onih drugih da nas uteše sa par pivčuga) totalno bi pukli! Sama ideja da smo ostali bez opreme kao i fakat da nema šanse da nađemo te koji su nam je ukrali (i polomimo im kosti) naterala nas je da odradimo jedan od naših najboljih koncerata. Posmatrajući sve to sa ove tačke gledišta, trebalo bi da se zahalimo lopovima za ekstra adrenalin… he he he…

Film?

Amarkord (Felini)! Ovaj film gledam bar jednom u dve godine! REMEK DELO!

Knjiga?

Čitam sve i svašta. Od Daglasa Adamsa (Autostoperski vodič kroz galaksiju), preko Kamijevog Stranaca pa sve do Bila Brajsona (Downunder) i Danila Ivanoviča Harmsa (Slučajevi).

Pesma za koju bi voleo da si je ti napisao?

Sve što sam želeo da kažem – rekao sam u svojim pesmama!

TV/radio emisija?

Ne gledam TV (živim u Šri Lanki tako da isključivo gledam BBC vesti) a isto stoji i za radio (ovde nema ništa pametno da se čuje).

Veb-sajt?

Nisam preterano navučen na sajtove. S vremena na vreme odem do B92 čisto da vidim šta ima novo u Srbiji (i šire).

Hobi?

Nemam hobi.

{youtube}tFKUjQDkiik{/youtube}

Putovanje koje bi voleo da se ponovi?

Nazad na Tajland (Kho Samui, Kho Pangnan).

Za koga navijaš?

Ne idem na utakmice. Zadnje što sam gledao je australijski fudbal (nešto između našeg fudbala i ragbija) i Barselona – Fiorentina (prijateljski). Navijam za Partizan ali nisam preterano zadrt (verovatno zato što ne živim u Srbiji tako da nemam s kim da se pljujem…he he he…).

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Erik Kartmen (South Park), Piter (Family Guy), Homer Simpson, Džordž Buš i Gandi.

Da li postoji nešto kao tvoj alter-ego?

Moj alter ego sam ja, ali 20 godina mlađi.

Šta voliš da misliš o sebi?

Da imam muda da probam različite stvari i da menjam životni stil kako mi se digne! Ne verujem u sudbinu!

Šta bi probao, a još nisi?

Ovo je pitanje na koje sam se non stop vraćao, ali bez ikakvog valjanog odgovora. Možda to znači da sam u životu probao sve što sam hteo? To me u stvari i plaši!

Psuješ li ikada?

Psujem često, ali više iz navike. Sada kad imam dva klinca, psujem isključivo na stranim jezicima… mada… nije to to!

Šta voliš u Šapcu, a šta bi prvo promenio?

Šabac je grad u kojem sam rođen i odrastao. Volim njegove ulice i volim da vidim ljude kojih se sećam iz svog detinjstva na tim istim ulicama. Sve ostalo bih promenio.

Da li si zlopamtilo?

Jesam.

U koga ili šta veruješ?

U sebe.

Šta je prava žena?

Koja te kapira, a čak i kada te ne kapira, postavlja prava pitanja, isključivo u pravim trenucima.

Zbog čega se kaješ?

Imam običaj da kažem što mislim ali na način koji nije baš „vrhunac diplomatije“. Iste stvari se mogu reći na različite načine. Nije stvar u tome da li ću nekog povrediti ili ne, stvar je u tome da postignem ono što želim.

Ko je genije?

Svako ko otkrije svoj razlog da živi.

Golub je…

…genije.

Izvor:

Popboks.com

(Visited 76 times, 1 visits today)