Borim se uz rok i flamenko


Darja KostićDarja Kostić (28) peva u rok bendu Stranded i flamenko sastavu Como el agua, piše poeziju, prevodi knjige, deci povremeno daje časove engleskog jezika, a sama odlazi na kurseve tkanja i šivenja. Sve te lepe stvari ova mlada Novosađanka četiri puta svakog dana „stavlja na pauzu“ kako bi kod kuće obavila dijalizu. To je jedini način da joj telo funkcioniše dok joj se konačno ne ukaže mogućnost da ode na transplantaciju bubrega.

Insuficijencija bubrega, oboljenje za koje mnogi nisu ni čuli, promenila je mnogo šta u Darjinom dotadašnjem životu. Nakon što je diplomirala engleski jezik i počela da radi u školi, 2006. godine su, bez ikakvih prethodnih naznaka, stigle i loše vesti. Lekari su joj saopštili da joj imuni sistem odbacuje bubrege.
To je značilo i da mora da prestane da odlazi u učionicu, jer bi mogao da je „zakači“ svaki virus koji prođe pored škole, da zaboravi odlaske na more, a sva putovanja na mesta udaljena više od dva sata vožnje od Novog Sada odloži za neka bolja vremena. Prevazišla je bes i očaj i, uprkos teškim trenucima, odlučila da se ne predaje.

– Pevam u bendu Stranded. Stvaramo autorsku muziku, eksperimentišemo i uživamo u tome što radimo. To nam je osnovni motiv. Nemamo velike ciljeve, osim unutrašnjeg ispunjenja – kaže Darja.

Osim benda osnovanog pre četiri godine, za koji piše i tekstove, Darja sa još četiri prijateljice i tri drugara peva u flamenko sastavu Como el agua.

– Jako se lepo provodimo. To je vesela muzika, puna života – kaže uz osmeh.
Pored toga, redovno odlazi na kurseve šivenja i tkanja u EHO, organizaciju koja Novosađanima svih generacija nudi različite radionice, a dobar broj aktivnosti posvećuje i osobama s invaliditetom.

– Rad za razbojem ili na mašini je zanimljiv i jako me opušta. Zapravo, bilo kakva vrsta rada rukama me opušta i smiruje – objašnjava Darja.

A voli da radi i s rečima. Nedavno je prevela knjigu Sani Sing „Krišninim očima“ koja govori o autorki dokumentarnih filmova u Indiji. Darja je i sama postala junakinja dokumentarca Miše Ždinjaka „Život na pauzi“. Prevodeći knjigu, shvatila je da time želi da se bavi i dalje. Ali, istovremeno mora da nađe načina da ode na transplantaciju. Niko iz njene porodice ne može da bude donor, pa je upisana na listu čekanja, a samo u Vojvodini ima više od 200 osoba kojima je preko potreban novi bubreg. Svesna da ne vredi da čeka, odlučila je zato da sama pokuša i izbori se za svoje zdravlje i budućnost.

– Navikne se čovek na sve, dijaliza postane rutina, ali to je samo način na koji čovek može da preživi određeno vreme. Stanje organizma se pogoršava, a transplantacija je novi život. Jeste teško, ali trudim se da se izborim sa svojim problemima i da na kraju sve izađe na najbolje – kaže Darja.

Izbegla je, srećom, zamku nelegalne trgovine organima u Japanu, pa se kao rešenje nametnuo odlazak u Moskvu na transplantaciju, za šta joj je potrebno 70.000 evra.

Porodica i prijatelji ostali su uz Darju. Pokrenuli su grupu na Fejsbuku i sajt devojkakojavolizivot.info, slogan akcije ispisuju na svojim gitarama i ručno pravljenim majicama, organizuju humanitarne koncerte i predstave.

Darjina porodica kaže da je akcija počela jako dobro. Odmah se odazvao grad Šid, gde su održane dve predstave i koncerti kulturnoumetničkih društava, a svirka lokalnih bendova napunila sportsku halu u ovom gradu. Pomoć je ponudilo i Udruženje bajkera Srbije, koncert je održan i u dvorištu Karlovačke gimnazije, Darjine nekadašnje škole, a mališani iz novosadskog vrtića „Školigrica“ su na sceni Gimnazije „Laza Kostić“ izveli mjuzikl „Eni“. U prva tri meseca prikupljeno je oko 10.000 evra, a akcija se nastavlja. Retko koji poduhvat uspeo je da mobiliše podjednako i andergraund krugove i estradne muzičare, hobiste i profesionalce. Na pitanje kako da se uključe, Darja odgovara sa: „Samo neka to bude nešto kreativno“. Bend Stranded nastupiće već 2. jula u novosadskom Radio kafeu, a pripremaju se i nove svirke.

– Uvek postoji nada, potreba da se čovek bori. A ja želim da se borim – zaključuje Darja Kostić.

Sajt za donore
Darja Kostić uređuje i sajt „Srbija za transplantaciju“ posvećen podizanju svesti o značaju doniranja organa koje u ovom trenutku hitno očekuje više od 1.000 građana Srbije. Na sajtu se mogu naći i iscrpne informacije o načinu doniranja organa, pregled iskustava zdravstvenih sistema u inostranstvu i upozorenja o trgovini organima na crnom tržištu. Stranica odgovara posetiocima na nedoumice vezane za transplantaciju i doniranje organa, a na njemu se mogu naći i informacije o akcijama na nivou države i kontakti s klinikama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

{youtube}rJPIgXNb1l8{/youtube}

(Visited 62 times, 1 visits today)