Bojan Z Sextet večeras u Sava centru, sutra u novosadskoj Sinagogi


Bojan Z Sextet @ Beograd i Novi SadDžez pijanista svetskog renomea Bojan Zulfikarpašić, poznatiji na svetskoj sceni kao Bojan Z prvi put nastupa večeras u Sava centru u rodnom Beogradu, a dan kasnije nastupiće i u novosadskoj Sinagogi.

Bojan Zulfikarpašić već 25 godina živi i radi u Parizu, gde je jedan od najcenjenijih džez muzičara, koji puni najveće koncertne dvorane širom sveta. Rođeni Beograđanin, koji od 1988. godine živi i radi u Parizu, Zulfikarpašić je brzo postao jedno od najznačajnijih imena francuske džez scene.

Počeo je da svira klavir sa samo pet godina, a sa 20 je dobio nagradu najboljeg mladog džez muzičara bivše Jugoslavije.

Posle završene srednje muzičke škole, dobio je stipendiju za školovanje u Mičigenu, posle čega se vratio u Srbiju na služenje vojnog roka, gde je svirao u vojnom orkestru i otkrio bogatu tradiciju muzike Balkana.

Prelomni momenat u njegovoj karijeri bio je 1990. godine, kada je zamenio pijanistu kvarteta Marka Burnofosea. Tada je dobio nagradu za najboljeg solistu na takmičenju Concours de la Défense.

Započeo je potom, 1993. godine, saradnju sa kućom Label Bleu i izdao debi album “Bojan Z Quartet”, koji je sniman u Njujorku. Potom 1995. godine izlazi i album “Yopla!”.

Nekoliko godina kasnije, 1999, Bojan Z izdaje i izuzetno uspešan multietnički projekat “Koreni”, gde poziva osam muzičara iz različitih zemalja, među kojima su alžirski perkusionista Karim Zaid, makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i prijatelji iz Beograda – basista Predrag Revišin i Vojin Draškoci.

Jedno od Bojanovih najvažnijih izdanja je album “Solobsession” iz 2001. koji je pokupio brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Kao solista, ali i sa različitim bendovima, Bojan Z je svirao na najvećim svetskim džez festivalima (Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Jazz in Marciac, La Roque d’Anthéron…).

Svirao je i u najvećim svetskim dvoranama, kao što su Palau de la Musica u Barseloni ili Konzerthaus u Beču.

Francuska vlada mu je 2002. godine dodelila titulu Viteza reda umetnosti i književnosti, a iste godine dobio je i nagradu Django Reinhardt za muzičara godine, koju mu je dodelila Francuska džez akademija.

Njegov peti album za Label Bleu i prvi u trio formatu – “Transpacifik”, sniman je 2003. u Njujorku, a označava početak saradnje sa američkim muzičarima, kao što su basista Skot Kolej (Scott Colley) i njujorški džez bubnjar Nešit Wejts (Nasheet Waits).

Sledi Evropska džez nagrada (Hans Koller Prize) 2005. godine, koju dobija za najboljeg evropskog džez umetnika.

Za album “Xenophonia” dobio je nagradu Les victoires du jazz 2007. za najbolji album godine.

Poslednji projekat Bojana Z, „Tetraband“, sa bruklinškim trombonistom Džošom Rosemanom (Joshom Rosemanom), londonskim bubnjarom Sebom Ročfordom (Sebom Rochfordom) i basistom Rutom Golerom (Ruthom Gollerom), objavljen je za Universal Jazz France u oktobru 2009.

Osim Bojana Z, njegov sekstet čine i: Džulijen Loru (Julien Lourau) – saksofon, Nenad Gajin – gitara, Martin Vink (Martijn Vink) – bubanj, Tomas Brameri (Thomas Bramerie) – kontrabas i Teodosi Spasov -kaval.

Cena karte za koncert u Sava centru je 1000 dinara, a 700 dinara za koncert u Sinagogi.

Karte se mogu kupiti na blagajni Sava centra, u Muzičkoj omladini Novog Sada i na svim prodajnim mestima Eventima.

Organizatori koncertata su Udruženje građana Booyroom, Francuski institut u Srbiji, Sava centar, Pink i Muzička omladina Novog sada.

(Visited 56 times, 1 visits today)