Body Count – žestoka beogradska priča


Kraj osamdesetih i početak devedesetih godina u Americi obeležio je zvuk pobune, krik andergraunda koji je bio u čvrstom savezu sa urbanom kulturom a obuhvatao je najviše rep i tvrđe pravce do hardkora.

 

Body Count je jedan od njih a sve to je sadržano u Body Count-u. Sam početak devedesetih, spoj repa, panka, treš metala i hardkora i armija sledbenika i fanova ove grupe. Na čelu sa Ajs Tijem (Ice-T) kao pevačem i Erni Sijem (Ernie C), upečatljivim gitaristom, prvi koncert održali su, sada već, davne ’97. u Beogradu. Taj koncert je svima ostao duboko u sećanju, a 21 godinu posle, 18. juna, u bašti SKC-a u Beogradu je bio pravi trenutak da se sećanja osveže.

Nakon dve predgrupe, belgijske grupe Powerstroke, koja gaji metal kor pravac uz melodične momente u svakoj pesmi i momaka iz Velsa – Astroid Boys koji su nakon hip hopa uvideli da publici bolje stoji gitarska distorzija i dobro zagrejali masu, na scenu su jedan po jedan izlazili momci koji čine Body Count.

Koncert je počeo očekivano i žestoko, obradom velikog hita, omiljene grupe u Srbiji Slayer – „Raining Blood“ i kao po dogovoru, kiša je u tom trenutku počela, a vatra se upalila. Treba odmah na početku reći da je od prvog do poslednjeg takta koncerta vladala neverovatna energija i žestina, a prepuna bašta SKC-a je to veoma umela da iskaže kroz šutke i nošenja na rukama kako i priliči koncertima Body Count-a.

Ređali su se poznate pesme iz prošlosti ,,Bowels Of The Devil”, brzi I žestok ,,Manslaughter”, a naslovna pesma ,,Body Count” je izazvala delirijum.

Ajs Ti je često između pesama komunicirao sa publikom, a između ostalog požalio se da je morao da prođe dve carine ali da ga to ne znaima i da su došli da sviraju. Činjenica više da koncert nije samo odsviran već da je to bila kompletna slika zajednički rad svih u tom prostoru.

Nakon ,,Necessary Evil” , najduže izvođenje je imala ,,There Goes the Neighborhood” u kojoj se posebno istakao originalni član grupe Erni Si sa svojim brzim I melodičnim bravurama.

Ova turneja grupe je posvećena novom albumu Bloodlust I sa tim u vezi su odsvirane pesme ,,Black Hoodie” I ,,This Is Why We Ride”, sa kojom je koncert zatvoren. Poslednji album kao I čitav koncert je bio u znaku otpora prema rasizmu, za koji je Ajs Ti naglasio da se bori ceo život protiv toga, otpora protiv bilo koje segregacije I otpora protiv policijske brutalnosti. Pesma ,,Copkiller” kao najkontroverznija je upravo himna tog otpora I ako se može određivati vrhunac I usijanost atmosfere to je bila za vreme ove pesme.

Ljudi u Srbiji vole žestoke svirke, vole agresivan zvuk, vole pobunu. Koncerti u Americi koje smo gledali na ju tjubu na kojima vlada (pozitivan) haos nisu ništa više žešći od koncerata u Srbiji, a ako uzmemo oba koncerta u obzir, pored Amerike, prava adresa za Body Count je Srbija.

(Visited 71 times, 1 visits today)