Boda Ninković se vraća rokenrolu – Okupljam bend


Još davno je shvatio da su mu gluma i rokenrol dve velike ljubavi. Jednu je morao da napusti zbog vojske, ali vođen željom da vrati mladost, glumac Slobodan–Boda Ninković odlučio je da ponovo okupi bend „Pseudo pank grupe opis“, s kojim je pre više od 30 godina pobedio na Zaječarskoj gitarijadi. Za „Blic“ govori o predstojećem koncertu u Smederevu, nekim novim klincima, nezaboravnim nastupima…

– Na ideju da ponovo okupimo bend došli smo zbog nas samih. Hoćemo da zaokružimo priču i koncert posvetimo preminulom prijatelju Dragoljubu Tasiću koji je bio član benda. Za stare pesme uveliko radimo nove aranžmane. Želimo da koncert bude slikan i tonski zapisan. Mnogo naših prijatelja očekujemo na koncertu, kao i njihovu decu koja su preko roditelja zavolela ono što smo radili – priča Boda Ninković, koji priznaje da je bio i pomalo skeptičan kad je reč o povratku na muzičku scenu.

– Naravno da sam pomislio da je sad možda teško prihvatiti tu muziku, ali s obzirom na to da je sve ciklično, naročito u muzici, postoji nada da se to proširi na još neke nastupe – iskren je popularni glumac.

Bend „Pseudo pank grupe opis“ nije bio klasičan bend jer je proizašao iz amaterskog Omladinskog pozorišnog studija. Pored neobičnih tekstova pesama koje je pisao pesnik i član benda Jovan Tišma, Boda kaže da su na binu izlazili u kostimima.

– Sećam se prvog nastupa na Festivalu mladih u Knjaževcu kad sam bio obučen kao bokser s onim velikim rukavicama, Tišma je bio u kostimu grofa, a ostali članovi su bili maskirani. Kasnije smo nastupali na još nekim festivalima, a šokirali smo publiku kad smo svojevremeno nastupili na koncertu grupe „S vremena na vreme“ u beogradskom Domu omladine. Najveći uspeh bend je postigao 1978. godine pobedom na Zaječarskoj gitarijadi. Boda je tada pevao „Taksi rokenrol“, „Bluz guz“, „Jam diridaj“. Kao pobednici dobili su priliku da snime prvi album, međutim, u staroj Jugoslaviji služenje vojnog roka bilo je neizbežno, pa su se članovi popularnog benda ubrzo razišli.

Vođeni željom da ponovo vrate svoju mladost i pokažu mladim muzičarima kako je to nekad izgledalo, ponovo su se okupili.

– Želimo klincima da pokažemo s koliko smo energije, preduzimljivosti mi nekad nastupali pred publikom. Nije to isto kao sad. Tehnika je napredovala i znatno olakšava posao. Želja da se vratimo u mladost nadjačala je i, evo, već smo organizovali probe – priča s osmehom Boda koji želi da koncert održi u svom rodnom gradu Smederevu. Kada je došao u Beograd, nije ni sanjao da će upisati Akademiju.

– Kad smo formirali bend, ja sam iste godine upisao Fakultet dramskih umetnosti. Međutim, nisam imao pedagoškog strpljenja i ubrzo sam napustio Akademiju, a vratio se glumi tek posle sedam godina pauze. U to vreme nisam ni sanjao o tome da ću za glumca da se školujem. Živeli smo tako, već radili u pozorištu, voleli taj posao, a muzika je bila odlična baza – priča Boda.

Akcija za pomoć deci

Pored toga što je pre jednu deceniju snimio album dečjih pesama i prošle godine bio u poseti najmanjim školama u Srbiji, Boda Ninković se ponovo priključio jednoj humanitarnoj akciji za pomoć deci bez roditeljskog staranja.

– Pre dva dana smo bili u poseti Domu za decu bez roditeljskog staranja u Pančevu. Tišma, Marija Veljković i ja smo održali neku vrstu pozorišne radionice. Hteli smo da te mališane osposobimo i zainteresujemo za pravljenje predstava. Jedan šesnaestogodišnji dečak je ponudio odličnu ideju za predstavu. Svi su se kostimirali i odigrali dvadesetominutni komad koji smo nazvali „Srećno novo proleće“. Drago mi je što smo im ukazali na to da su i oni deca kao i sva druga i da zaslužuju istu pažnju.

Autor: A. Bakić

Izvor: Blic online

(Visited 329 times, 1 visits today)