Bob Marli – legenda koja živi


Bob MarleyBob Marli bio je jedna od najvećih ličnosti dvadesetog veka. To znaju i oni koji nikada nisu bili veliki obožavaoci reagge zvuka, niti su nosili dredove, niti su se ikada interesovali za Rastafarijance, Jamajku i sve ono što je prva asocijacija na Bob Marlija.

Robert Nesta Marley rođen je 6. februara 1945. godine u mestu Nine Miles na Jamajci. Svoju muzičku karijeru započeo je 1962. a godinu dana kasnije, zajedno sa svojim prijateljima Piterom Tošom i Banijem Livingstonom osnovao bend pod nazivom „The Wailers“. Zajedno su snimili prvu pesmu „Simmer Down“, koja je na Jamajci preko noći postala veliki hit. Pre nego što je postao planetarno popularan, Marli je 1966. godine oženio Ritu Anderson koja je kasnije postala i član benda. Ono što mu se pripisuje kao veliki uspeh i istorijiski momenat za reagge muziku je album „Catch a Fire“ iz 1972. godine, poznat kao prvi reagge album objavljen izvan Jamajke.

Do tada, reagge muzičari objavljivali su samo singlove. U godinama koje su dolazile, muzičari sa kojima je svirao su se smenjivali, ali hitovi nisu izostajali. Neki od njih su: „Roots, Rock, Reggae“, „I Shot the Sheriff“, „No Woman, No Cry“, „One love“

Bob Marli imao je tri velike ljubavi – Boga, žene i fudbal. Bio je najveći promoter Rastafarijanstva, versko-političkog pokreta, čiji je predvodnik bio Ras Tafari Makonen, poznatiji kao krunisani car Etiopije Hajle Selasije. Pojmove rastafarijanske religije Marli je stalno koristio u svojoj poeziji, naročito na albumu „Exodus“, koji se u naslovnoj pesmi bavi starozavetnim motivom povratka u obećanu zemlju Zion (Rastafarijansko ime za Afriku, kao prapostojbinu svih crnaca). Najveća kontroverza u vezi sa rastafarijanstvom je upotreba marihuane u religiozne svrhe, radi lečenja, prosvetljenja i mističnog sjedinjenja sa Bogom. Marli je po tom pitanju bio „strastveni vernik“, te je spliff (džoint) bio njegov zaštitni znak.

Marli je takođe bio opčinjen ženama. Dovoljan dokaz za to je podatak da je imao trinaestoro dece sa 9 različitih žena. Fudbal je bio njegova treća velika ljubav. Za njega, fudbal je bio religija čiji je bog bio Pele. Pesmu o fudbalu nikada nije napisao. Ta velika ljubav prema lopti koštala ga je i života. Usled komplikacija sa povredom nožnog palca, rak je zatrovao celo telo. Nakon neuspelog lečenja, 11. maja 1981. godine u Majamiju, Bob Marli je preminuo.

Muzika koju je on stvarao odisala je posebnom mistikom ali i neviđenom snagom. Iza sebe je ostavio deset albuma i veliko ime. Bob Marli bio je neprikosnoveni autor i pevač, čovek neponovljive energije, koju je nesebično podelio sa svima za kratko vreme.

(Visited 76 times, 1 visits today)