Black Joker i Zoon Politikon pobednici Skladište Festa


zoon_politikon_0Ovogodišnji Skladište Fest u Kruščiću (opština Kula), održao se 31. maja i 1. juna.

Prve večeri takmičili su se mladi neafirmisani bendovi sa teritorije Srbije. Zbog bendova U Zmajevom Gnezdu iz Obrenovca i Freddy Krueger iz Rume, koji su u poslednjem trenutku otkazali učešća, prvo veče održano je sa nešto izmenjenim satnicama kao i pomerenim početkom zbog kiše. Ipak, to nije bio razlog da se prisutni ne provedu dobro. Naprotiv.

Imali su priliku da uživaju u stvaralaštvu bendova: Himera – Zrenjanin; Under The Label – Crvenka; Bas i Stega – Omoljnica; Black Joker – Pirot i  Sick Soul – Šabac.

Posle završenog takmičarskog dela programa, na binu su se popeli poznati novosadski bluzeri – The Petting Blues Band-a. Dejan ZecZeka (vokal, bass gitara), Nikola Vučetić (vokal, bubnjevi), Milovan ĐuđićJimi (vokal, gitara) i Aljoša Molnar – yokozuna (vokal), ostavili su prisutne bez daha.

Odlukom tročlanog žirija (Karlo Jovanović, Novica Bojić i Marko Bulatović iz organizacije, umesto Timee Kalmar) za pobednika prvog takmičarskog dana, proglašen je bend Black Joker iz Pirota .

Bend je nastao 2009. godine. Sviraju obrade čuvenih Black Sabbath, Deep Purple, AC/DC, Motorhead, Black Stone Cherry, Brand New Sin, Black Label Society, Lynyrd Skynyrd i mnogih drugih, kao i autorske pesme. Iza sebe imaju veliki broj živih svirki i nastupa, a takođe i visoke pozicije osvojene na gitarijadama u Zaječaru i Banjaluci. Početkom 2012. godine snimili su prvi EP pod nazivom „Outlaw Vol.1.“, a ovu godinu započeli su „We ride“ turnejom po regionu. Članovi nagoveštavaju da će uskoro zasvirati i u susednim državama.

Black Joker čine: Miodrag Miki Božić – glavni vokal, gitara; Vukota Vuki Ilić – gitara, prateći vokal; Vladimir Kostić Darkness – bas gitara, prateći vokal i Jovan Jovča Stefanović – bubnjevi.

Na pitanja šta misle o ostalim bendovima koji su učestvovali na festivalu, kao i kakvi su im planovi za dalje, članovi Black Jokera su odgovorili:

„Konkurencija je bila odlična, svi bendovi su bili jako dobri i utoliko nam je draže sto smo pobedili. Hvala svima na odličnoj organizaciji kao i publici koja nas je odlično prihvatila!

Sviramo i dalje, uskoro snimamo nove pesme i spot i nadamo se skorom novom susretu sa Vama! Naravno, o novim svirkama ćete biti blagovremeno informisani putem naše facebook stranice.“

black__joker

Drugi festivalski dan bio je rezervisan za regionalno takmičenje bendova.

Predstavili su se: Vizija iz Makedonije, Skoplje; Orest iz Srbije, Beograd; Zoon Politikon iz Crne Gore, Podgorica; Mit iz Slovenije, Tržič i Maršal iz Hrvatske, Sinj.

Bend Logic Sistem Disorder iz BIH, Banja Luka nije bio u mogućnosti da dođe, te su bendovi imali više vremena na raspolaganju. Još jedna izmena koja je usledila je ta, da su umesto benda Hađži Prodane Duše, nastupili njihovi prijatelji iz grupe Orest, takođe iz Beograda, i opravdali poverenje u potpunosti.

Nakon što je poslednji bend napustio binu, zasvirali su čuveni Atheist Rap iz Novog Sada. Na radost prisutnih, svirka je potrajala do duboko u noć. Fontmen Atheist-a,  Dr Pop, na specifičan način saopštio je odluku tročlanog žirija (Attila Pethő, Dušica Stojković i Ognjen Cvekić) da pobednik drugog festivalskog dana bude bend Zoon Politikon.

Bend je aktivan od aprila 2011. godine, a u svojoj kratkoj karijeri već su delili binu sa bendovima Zoster, Popečitelji, Protocol, Deaf Voices. Njihov žanr ne može se jasno definisati, jer kombinuju veliki broj muzičkih pravaca (hard core, ska, reggae…). U februaru 2012. godine izdali su prvi EP pod nazivom „Čovjek pas„.

Zoon Politikon čine: Ilija Gajević – gitara, vokal; Jovan Gajević – bas, vokal i Lazar Kojović – bubanj.

Oni će, kao i Black Joker, biti sastavni deo revijalne večeri na Skladište Festu 2014. godine.

Na pitanja kakvi su utisci o festivalu i da li su očekivali pobedu, članovi Zoon Politikona su odgovorili:

Oduševljeni smo organizacijom Skladište Festa. Kada smo se prijavili nismo očekivali da ce sve da bude tako sjajno-ozvučenje, publika, druženje. Nadamo se da će festival nastaviti da se održava i da će svake godine biti sve bolji.

Pobjedu smo priželjkivali, ali nismo previše razmišljali o tome. Bitno nam je bilo da odradimo dobru svirku i da se na sto bolji način prikažemo novoj publici.

Nagrade za pobednike iznosile su prvi dan 50 000 dinara, a drugi dan 500 €.

Za kraj, organizatori festivala poručuju: „Hvala svima koji su uveličali ovogodišnji festival. Drago nam je što smo naišli na veliki odziv publike i ostvarili odličnu saradnju sa bendovima, kao što će i oni međusobno.-sigurni smo. Bićemo, kao i do sada, bolji iz godine u godinu!“

Foto: Lidija Huk

(Visited 77 times, 1 visits today)