Biraj, showbusiness ili glazba?


Macy Gray @ Tvornica kulture, ZagrebMacy Gray u Tvornici kulture, 25.11.2012.
(Ovog puta iz pera jednog fana, a ne novinara.)

Nakon što je DJ Phat Phillie dobro zagrijao okupljenu masu ljudi u Tvornici, Richard Cheese je svojim swing obradama sa velikih zvučnika nastavio pripremati teren. Macy Gray je došla u Zagreb i kroz par trenutaka predstavit će svoj novi studijski album obrada prigodnog naziva „Covered“. Ekipa je počela hvatati mjesta pred pozornicom, fotografi su se nagurali u photo pit, svjetla su se ugasila i reflektor je obasjao glazbenike sa svjetlećim kravatama. Da, da, Božić je pred vratima. Odjednom, na pozornici su se stvorila dva čokoladna bombončića upakirana u ružičaste haljinice i svojim moćnim glasovima najavile nju – kraljicu neo-soula.

Macy je izgledala poput neke drag-queen dok su se oko nje plesale gore spomenute big mamme. Kristalni lusteri samo su još više upotpunili cijeli doživljaj. Odjednom sam imala osjećaj da sam u nekom mračnom klubu na nekom ludom partiju u Los Angelesu dok na pozornici Macy roka – to nije pjevanje, to je animiranje publike, to je yo, yo, yo, put your hands up in the air. Let me hear ya! Mislila sam da je to tako samo na početku jer priprema publiku za prave stvari. I tako su se izredale „Greatest Show On Earth“, „Help Me“ a kad je nakon dvadesetak minuta zapjevala Eurythmicsovu „Here Comes The Rain Again“ tek sam onda mogla naslutiti onaj pravi pjevački dio i čuti njen lijepi rašpasti glas. Ova je pjesma ujedno bila i najavni singl albuma „Covered“.

Macy Gray @ Tvornica kulture, Zagreb

Kako je koncert odmicao, tako se njeno pjevanje nije ništa poboljšalo. Doduše, publika je izgledala super zadovoljno, ekipa je pjevala sve njene hitove od početka do kraja, a kada Macy nije recitirala, prateći vokali su pjevali one melodije koje svi znamo. Tako je u jednom trenutku jedna od njih otpjevala baš cijelu obradu Metallice „Nothing Else Matters“.

Lijepo i pozitivno bilo je podsjećanje da je ljubav svuda oko nas, da trebamo voljeti jedni druge, kako nosimo sreću u sebi i da je trebamo dijeliti sa drugima – to je ljepota cijelog svijeta („Beauty In The World“) te je time podigla atmosferu do vrhunca. Apsolutno smo svi skakali i pjevali iz svog glasa.

Naposljetku smo dočekali i super mega, ma giga, ultimativni Grammyjem nagrađeni hit „I Try“ koji je Macy lansirao u svjetsko glazbeno nebo prije 13 godina. Umjesto da razvali Tvornicu, učini drugima život ljepšim i spektakularno završi večer, Macy je većinu pjesme opet stavila pratećim vokalima na pleća i izvukla se, pogađate, recitiranjem.

Macy Gray @ Tvornica kulture, Zagreb

U Zagrebu smo doživjeli jedan pravi show. Možda je danas važnije presvući se 4-5 puta tijekom dvosatnog koncerta nego pjevati cijelim tijelom od nožnih prstiju pa do vrhova kose i umrijeti na toj pozornici. Možda sam zaista očekivala previše od Macy i onda ostala upitnog ali praznog pogleda jer sam na pozornici Tvornice kulture vidjela showbusiness a ne glazbu. Možda je bend bio preglasan za nju. Možda će bolje zvučati u nekim akustičnim verzijama. Tražim bilo kakvo opravdanje i evo, vrtim njen The Very Best Of treći put zaredom, zaista slušam kako to dobro zvuči i prisjećam se koncerta.

Album je sjajan, ali koncert… koncert nije bio.

Fotografije sa koncerta možete pogledati u galeriji sajta.

(Visited 25 times, 1 visits today)