Bend Haos pobednik 39. Gitarijade u Ratkovu


HaosPobednik 39. Gitarijade koja je održana proteklog vikenda u Ratkovu je novosadski bend Haos. Drugo mesto pripalo je bendu Wolfram, dok su treće i četvrto zauzeli Void Inn i Clyde.

Iako osnovan pre samo godinu dana, novosadskom bendu Haos nastup na Gitarijadi u Ratkovu bilo je šesto učešće na nekom od festivala. Između ostalog, 2012. godine su bili pobednici Festivala „Omladina” u Subotici, a iza sebe imaju i učešće na nedavno održanom „Jelen Demofestu” u Banjaluci.

Bend su osnovali Nataša Kovačev i Marko Rusov u junu 2012. godine u Novom Sadu. U postavi koja je nastupila na Gitarijadi bili su: Nataša Kovačev (vokal), Sandra Gugleta (vokal), Marko Mitrović (klavijature), Marko Rusov (bas gitara), Miloš Rusov (gitara) i Dušan Nakić (bubanj).

Na konkurs za učešće u takmičarskom programu ratkovačke Gitarijade ove godine su se prijavila 124 benda, a samo osam je dobilo priliku da se u petak, kada je bilo polufinalno veče, predstavi žiriju i publici u Domu kulture u Ratkovu. Ti bendovi su: Sakramentum (Beograd), Haos (Novi Sad), Infernal Form (Novi Sad), Void Inn (Beograd), Bite (Vršac), Clyde (Novi Sad), Wolfram (Novi Sad) i Undead Pulse (Selenča).

U finale su po odluci žirija, koji je radio u sastavu Mladen Pecović, Gligorije Vukašinović i Zoran Savić, prošli Void Inn, Haos, Clyde i Wolfram. Nakon proglašenja, u revijalnom delu nastupio je sastav Dža ili Bu.

Subota je bila rezervisana za takmičarske bendove. Prvi bend koji je izašao na binu bio je Void Inn, koji je publici predstavio svoje numere, sjajan ženski vokal, odličnu energiju i kominukaciju sa publikom. Nakon njih, nastupio je sastav Haos. Drugačiji od ostalih, sa harmonikom i dva ženska vokala, ovaj bend zvučao je odlično. Treći po redu bio je sastav Clyde iz Novog Sada. Mladi glemeri, našminkani, u helankama, štiklama i uskim majicama izgledali su svetski na bini. Nakon autorskih pesama odsvirali su i “Welcome to the jungle” legendarnog sastava Guns’n’roses i to je publiku oduševilo, pevali su, skakali … Poslednji bend koji je nastupio u takmičarskom delu bio je Wolfram iz Novog Sada. Neobičan zvuk esid metala, nikada do sad nisam uzivo čula takvu vrstu muzike. Iako ne volim taj žanr, ovo mi se svidelo.

Dok je žiri većao, publiku je zabavljao somborski sastav Infidel koji je 2010. godine učestvovao u takmičarskom delu gitarijade. Poznati publici, momci su svirali oko 45 minuta i pošteno razdrmali publiku. Nakon njih, usledio je nastup odličnog novosadskog sastava Concrete Sun. Izveli su numere: „Last man under the Sun”, „Silver Tear”, „Ruff Song”, „D.A.N.U.B.E”, kao i nekoliko pesama sa albuma koji bi uskoro trebalo da izađe, a provukla se i „Would” sastava Alice In Chains.

Nakon njihovog nastupa žiri se popeo na binu i proglasio pobednike. Bend Haos pobedom je osvojio snimanje albuma u studiju „Headroom“. Nakon proglašenja nastupili su headlineri večeri, sastav Bjesovi. „Kiša”, „Gavran”, „Čak i da mogu”, „Ime”… odjekivale su salom, publika je pevala zajedno sa bendom i uživala u svirci.

Organizatori iz Kulturno-edukativnog centra Ratkovo već sada mogu početi sa pripremama za narednu Gitarijadu, koja će biti jubilarna 40. po redu, što je tradicija kojom može da se pohvali mali broj muzičkih festivala u našoj zemlji.

(Visited 104 times, 1 visits today)