Ben Kaplan daruje pesmi “O Holy Night” tamniju baroknu crtu


Uoči praznika i svog sledećeg dugosvirajućeg albuma (koji bi trebalo da se pojavi u martu 2021. godine), savremeni folk kantautor Ben Kaplan (Caplan) objavio je svoj najnoviji singl „O Holy Night“. Za razliku od neobičnog Božićnog klasika koji mnogi poznaju, Kaplanova verzija pesme je izrazito mračna i barokna koja namiguje senzibilitetu istočnoevropskih naroda, potpisu istočnoevropskih narodnih senzibiliteta gde njegov hrapavi, tihi glas dolazi do izražaja.

“Svi znamo da je prilično teško zanemariti božićno doba“, kaže Kaplan. “Postoji nekoliko zaista lepih pesama u duhu praznika, ali one su često patetične. Želeo sam da stvorim nešto što pruža ruke ka uzvišenom, a ne propratnoj muzici u tržnom centru. Veoma sam ponosan na to kako je ispalo.”

Snimljen tokom dva dana u studiju Echo Lake Danijela Ledvela (Daniel Ledwell) i Fort Massey United crkvi u Halifaksu, na „O Holy Night“ je učestvovala velika ekipa muzičara, uključujući Donalda Meklenana (Donald MacLennan) koji je ponovo usklađivao pesmu i svirao violinu, i kompozitora Pitera Tognija (Peter Tognia) koji je napisao aranžmane i svirao orgulje. Pesma započinje relativno jednostavno i prigušeno, ali se nadograđuje do ogromnog krešenda potkrepljenim velikim sviračkim ansamblom, uključujući duvače, gudački kvartet i još mnogo toga, kao što se vidi u video spotu koji je prikazan zajedno sa singlom.

“Bio je to ogroman napor da pesma ugleda svetlost dana, ali ne bi trebalo da uzmem previše zasluga. Mnogo dugujem svojim saradnicima” navodi Kaplan. “Želim da razbijem mit o usamljenom geniju. Trebalo je mnogo ljudi sa puno talenta da ovo izvedu. Ja sam samo taj koji je sve to spojio u celinu. Gledajte na to kao moj božićni poklon vama.”

Novi datum beogradskog koncerta u Džez kantini Lisabon je subota, 4. decembar 2021. godine.

(Visited 53 times, 1 visits today)