Battleme u Novom Sadu


battleme-matt-drenik-photo-ivan-jemuovicBattleme je grupa novog doba, rokenrol novog doba. Pet momaka na bini sviraju samouvereno, beskompromisno, žestoko i što je najbitnije kvalitetno. Bez greške. Battleme je takođe popularna grupa. Istini za volju, ne toliko popularna u Srbiji, ali na američkom i evropskom tlu prilično. Međutim, skorašnji koncerti će svakako popularnost grupe na našim prostorima učiniti većom. Koncert u Novom Sadu, u Firchie Think Tank studiju u petak, 21. oktobra je svakako bio veliki doprinos tome, a bio je to i nesumnjivo veliki muzički događaj. Svirka je bila presek i putovanje kroz tri studijska, tri EP i Sons of Anarchy soundtrack albuma.

Počeli su žestokim gruvom i pesmama „Red Lips“ i „Post is Dead“ i odmah se prepoznala energija. Nastavljeno je sa poznatom „All Night All Night“ koja u sebi ima poznati i melodični, pevljivi rif. Izuzetno čvrsta i definisana ritam sekcija ogledala se u pesmama „Pete’s Song“ i „Go“. Sve pohvale idu na topao i ,,masan“ zvuk bubnja i basa.

Atmosfera je umirena akustičnom baladom „Occupied“, u kojoj je pevač Met Drenik (Matt Drenik) svirao akustičnu gitaru. Sporije pesme i balade mu odlično pristaju, zbog boje glasa i temperamenta. Singl „Shake Shake“ koji je poprimio pozitivne kritike je jednako odlično zvučao i uživo. Ono što je veoma bitno i što uvek treba naglasiti to je sjajna komunikacija sa publikom, koja se ogledala u čestom silaženju sa bine, pa čak i komentari posvećeni aktuelnoj predizbornoj situaciji u SAD. I pored velike glasnoće, tonovi su se mogli razaznati i sistematizovati po instrumentima. To se najbolje moglo videti kod dvojice gitarista koji su često razmenjivali solo deonice i koristili efekte.

Koncert je nastavljen sa „Closer“, „Lights“, „Modern Lovers“, a jednu pesmu su posebno svi čekali i svi, horski, pevali, kada je izvođena. To je „Hey Hey, My My“, obrada pesme Nila Janga (Neil Young), a koja je snimljena za popularnu seriju Sons Of Anarchy. Ova balada je možda najprepoznatljiviji momenat kada govorimo o ovoj grupi, a količina emocije koja je uneta u pesmu je za svaki primer.

Možda je ovaj koncert u Novom Sadu trajao kratko, kraće nego što smo očekivali i želeli, ali je trajao do poslednjeg tona i do poslednje emocije, koja je, iako se radi o žestokoj muzici, prilično bitna. Novi Sad je upoznao jedan kvalitetan, novi i popularan bend, što prestavlja sjajan početak za zajedničku priču.

  • Foto: Ivan Jemuović

(Visited 114 times, 1 visits today)