Baobab – Pogled iznad


baobab_crno_belaBaobab je trio koji čine: Miodrag Petrović (gitara i vokal), Goran Jeftović(bas i vokal) i  Ljubiša Golubović(bubnjevi). Bend dolazi iz Arilja i postoje još od 1993. godine, ali su u svom dugogodišnjem radu imali nekoliko pauza.

Za svo to vreme, objavili su jedan album, i to u ono davno vreme kaseta, pod nazivom “Pesme iz babine kuće“ koji nije doživeo svoju medijsku promociju nego je tiraž podeljen prijateljima i lokalnoj radio stanici. Svoje drugo zvanično izdanje “Pogled iznad” objavili su u decembru 2011. godine za neetiketu Manekeni Bigz-a. Album je sniman prvo u studiju Šamarcina iz Vrbasa, a potom u beogradskom studiju Digimedija.

Singl “Jedno”, za koji je snimljen i spot, otvara album. Pesma je definitivno najupečatljivija. Njihov zvuk je dosta jednoličan, rock sa prizvucima melodičnog pop-a. Album  podseća u nekim segmentima na Električni orgazam, Partibrejkerse ili Van Gogh, a ceo album ima prizvuk nekih davnih vremena. Odlično je odsviran i otpevan, a pored ove, izdvojila bih jos pesmu “Dve leve noge” koja je 2010. godine objavljena kao maksi singl. Ubrzo nakon toga snimljen je spot koji je režirao njihov saborac iz ranijih bendova, Rade Popović.

Većina nas koji smo slušali ovaj album sa malo više pažnje, slažemo se u jednom, a to je početak albuma je vrhunski, mnogo obećava. Prve tri, četiri pesme su maestralno odsvirane, otpevane, sa moćnim zvucima gitara, odličnom ritam, energijom koja te tera da se mrdaš. Ali kako prolaze pesma za pesmom, tako splašnjava i euforija koja te neizbežno hvata u prvim pesmama. Ovo je muzički dobar album. Ono što im zameram je loša postavka pesama. Sve najbolje ispucali su na početku, pa se stiče utisak da ostale pesme i nisu baš najbolje izdanje ovog benda.

 

S obzirom da je ovo bend odličnih muzičara, njihovo iskustvo i muzičko umeće je neosporno, na skali od 1-10 dajem im ocenu 8 jer oni sigurno mogu bolje, i to sa mnogo više “svog ličnog pečata”. A isto tako se nadam da na sledeći album nećemo čekati ovoliko dugo.

(Visited 74 times, 1 visits today)