Bandcamp Fridays će se nastaviti do kraja godine


Bandcamp Fridays su mesečni događaj na kojem se usluga distribucije muzike odriče prihoda od prodaje na jedan dan, a kako poručuju iz te internetske platforme, akcija će se nastaviti do kraja godine.

Platforma je pokrenula inicijativu još u martu ove godine kao jednokratnu reakciju na finansijski krah uzrokovan pandemijom koronavirusa muzičarima širom sveta, pri čemu su svirke, turneje i muzički festival širom sveta otkazani ili odloženi. Za 24 sata 100 odsto prihoda od kupovine muzike i robe na Bandcampu otišlo je direktno umetnicima i izdavačima. Platforma obično uzima 15 odsto od digitalne prodaje i 10 odsto od prodaje robe.

Nakon uspešnog predstavljanja (u kojem su muzičari zaradili više od četiri miliona dolara), Bandcamp je najavio nastavak inicijative, donirajući svoj udeo u prihodima za tri razdoblja od 24 sata u maju, junu i julu. Bio je to do sada izuzetno uspešan poduhvat – tokom četiri odvojena dana Bandcamp kaže da su obožavatelji stavili više od 20 miliona dolara pravo u džepove umetnika i izdavača.

Sada su najavili da će Bandcamp petkom nastaviti sa akcijom, jednom mesečno, do kraja godine, jer pandemija nastavlja sa ogromnim negativnim finansijskim uticajem na umetnike i etikete širom sveta.

“Hvala svim izvođačima i izdavačima koji su sa nama podelili svoju muziku, te obožavateljima koji su svoje teško zarađene kovanice potrošili kako bi podržali izvođače koje vole”, napisao je izvršni direktor Ethan Diamond u izjavi na web stranici Bandcamp.

(Visited 27 times, 1 visits today)