Balthazar u Tvornici kulture 24. novembra


BalthazarBalthazar, belgijska indie pop rok grupa, nastupiće u zagrebačkoj Tvornici kulture u utorak 24. novembra 2015. godine u sklopu promocije najnovijeg albuma Thin Walls.

Jedna od najboljih belgijskih indie pop rok grupa osnovana je 2004. godine. Nakon što su nastupali na lokalnim događajima i osvojili nagrade za najbolje mlade talente, bend je ubrzo dospio do nastupa na velikim festivalima. Prvi singl izbacili su 2007. godine, a pesmu „This is a flirt“ su odmah prepoznale belgijske radio stanice pa je singl završio na drugom mestu godišnje liste De Afrekening. 2008. godina donosi i drugi singl „Bathroom lovin’ (situations)“ koji im je isto osigurao visoka mesta na godišnjim listama, kao i nastupe na festivalima i svirke po Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji i Francuskoj.

Debi album je svetlo dana ugledao 2010. godine, a album Applauze je dobio pohvale novinara i publike i završio kao najbolji na listi Belgian final album 2010, a bend je osvojio i nagradnu za najbolji album prema izboru belgijskog udruženja Music Industry Award. Album je izrodio četiri singla: „Fifteen floors“, „Hunger at the door“, „I’ll stay here“ i „The Boatman“. Tokom tog leta bend nastupa na brojnim festivalima kao što su Rock Werchter, Pukkelpop, Dour Festival i Lowlands, a jesen donosi nastupe po Belgiji i Holandiji od kojih su mnogi koncerti bili rasprodani. 2011. godina donosi nastupe po celoj Evropi, ali i Njujorku, kao i ugovor sa Pias Recordings. Drugi album Rats objavljen je 2012. godine u Evropi, a kraj godine donosi još jednu nagradu za najbolji album prema izboru Music Industry Award. Hvalospevi su premašili granice Belgije i Holandije, pa su u francuskim medijima njihov album prozivali najboljim te godine.

2015. godine uslijedila je i objava najnovijeg albuma Thin Walls koji je producirao Ben Hilier (Ben Hillier), poznat po svom radu sa bendovima Blur i Depeche Mode. Ističu se singlovi „Then What“ koji je četiri nedelje za redom bio na prvom mestu nacionalne liste De Afrekening, kao i „Bunker“ koji isto drži vrh te liste.

Balthazar u Hrvatsku dolazi u jeku promocije albuma Thin Walls, a nastupi su rezervirani za dvorane u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Engleskoj, Španiji, Francuskoj, Češkoj. Samo ovog leta bend je nastupio na nekim od najboljih festivala kao što su Best Kept Secret Festival, Glastonbury, Rock Werchter, Cactusfestival, ili Rock en Seine. Nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture biće jedina prilika u regiji videti jedan od najperspektivnijih belgijskih bendova.

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

(Visited 86 times, 1 visits today)