Arsenal fest – povratak na scenu


Kada smo već uveliko razmišljali o vremenu kada smo išli na svirke i koncerte i pokušavali da se setimo kada je to bilo poslednji put i razmišljali o tome kda će se to desiti sledeći put, Kragujevac sa svojim tradicionalnim Arsenal festom nam je pomogao u tim razmišljanima. Ovogodišnje izdanje festivala je održano od 24. do 26. juna i predstavlja jedan od prvih povrataka koncerata u Evropi.

Poslednje veče u subotu je bilo specijalno po tome što je baš na Arsenalu prvi koncert ikada u Srbiji upriličio gitarski virtuoz Ingvi Malmstin (Yngwie Malmsteen) sa svojom grupom.

Ovo svakako nije bio običan, klasičan koncert. Ovo je bio neoklasični koncert predstavljanja veštine, preciznosti i brzine sviranja poput violinskog koncerta uz snažnu potporu tria sastavljenog od klavijatura basa i bubnja.

Koncert je otvoren sa snažnom i popularnom “Far Beyond the Sun”koja je pravi reprezent klasičnog hard roka i metala osamdesetih i možda jedina pesma koja je najviše ličila na klasične pesme. Uz obrade kompozicija “Adagio” i “Badinerie“, Malmstinov neoklasicizam dolazi do izražaja i publika biva svedok najfurioznijem i najglasnijem obliku klasike. Kako i neće kada je njegov čuveni Stratokaster bio uključen na zid koji se sastojao od preko 20 Maršal glava.

Ređale su se “Far Beyond the Sun“, “Arpeggios From Hell“, “Evil Eye“, a od obrada je bio segment “Smoke On The Water” i “Demon’s Eye” Deep Purple-a i solo deo ih Boemske rapsodije Queen-a.

Nije manjkalo ni scenskog nastupa pa su u jednom solističkom zanosu stradale žice na jednoj od gitara, naravno uz pun volumen zvuka i efekata, dok je jedna od gitara završila u delovima.

Uz “Black Star” i “I’ll See the Light Tonight” i rečenice koje su, nadamo se, iskrene, Ingvi Malmstin, gitarski heroj završio je svoj prvi koncert u Srbiji koji će se sasvim sigurno upisati pod onom otrcanom ali istinitom frazom – istorijski.

Domaće snage predstavljali su Osvajači kojih dugo nije bilo na sceni i koji su se, na radost svih, vratili svojim metal korenima, proslavljajući 30 god od prvog albuma i svirajući sve svoje hitove. Vrlo dobra svirka uz ne tako dobar zvuk.

I Riblja Čorba je održala koncert za pamćenje i to iz dva osnova. Prvi osnov je žalostan a to je da je ovo prvi koncert Riblje Čorbe u njihovoj dugoj istoriji bez Miše Aleksića, a drugi je da su održali možda najbolji i zasigurno najposećeniji koncert te večeri na Glavnoj bini. Zvučno odličan, svirački precizan i zategnut i vokalno svež i osvežen.

Na Garden bini po pravilu nema loših koncerata. To dokazuju Peter Vein, Kanda Kodža i Nebojša, Texas Flood i Pero Deformero koji je zatvorio festival.

Odličan festival na odličnom mestu u gradu koji je negovao rokenrol i zaslužio da ugosti velika imena.

(Visited 55 times, 1 visits today)