Anton i Hevi Hipi Bejbi – „Suvišni“ (singl)


Značajan trenutak za srpski rok je svakako album Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi. Na albumu je svirala proverena ekipa, a po nekoj definiciji, mogla bi se svrstati u supergrupu. Predvodnik je Nebojša Antonijević – Anton, gitarista koji obeležava poslednjih 30 godina i bend Hevi Hipi Bejbi.

Mnogi će očekivati Partibrejkerse pod drugim imenom, ali je situacija drugačija. Ceo album karakteriše iskrenost i ogoljenost ali i miran, staložen ton. Pre svega se ta iskrenost ocrtava u tekstovima koji prikazuju čoveka i njegovu borbu sa okruženjem o iskušenjima, pokušavajući da objasni uzroke, posledicu stanja ali u isto vreme kroz čitavu priču provejava tračak optimizma.

U pesmi „Suvišni“ se upravo prepliću teme života i realnosti, ljudi koji su suvišni, koji su rasuti po svetu, koji se pitaju gde su ljudske vrednosti. Po pitanju muzike, ako izuzmemo nameru da sve zvuči iskreno i autentično, sve pesme zvuče tiše i tanje nego što bi se očekivalo. Solo deonice, po kojima je Anton poznat kao i rifovi su na neki način minimalizovani i kompresovani a u centru je najosnovnije sviranje. Naročito ako se uzme u obzir da sviraju dve gitare, a gitaristi su veoma kvalitetni. To takođe važi i za bubnjeve koji bi ipak trebalo da daju definisaniji i čvršći gruv. Vokal svakako Antonu nije jača strana i to se oseti u svakoj pesmi.

Ali ako ove stroge muzičke zamerke ostavimo po strani i zagrebemo dublje ispod površine dobijamo idealnu sliku iskrenog roka prezentovanog na iskren i miran način.

(Visited 84 times, 1 visits today)