Anathema objavila novi album, promo ulaznice za koncert u Beogradu skoro rasprodate!


anathema-the-optimist-album-cover Čuveni engleski sastav Anathema objavio je u petak, 9. juna, svoj jedanaesti studijski album pod nazivom The Optimist (izdavač – Kscope), koji će promovisati 23. oktobra na koncertu u Domu omladine Beograda, u organizaciji koncertne agencije Rock svirke. Ispred njih nastupiće uticajni francuski post metal bend Alcest.

Kontigent promo ulaznica za njihov koncert skoro je rasprodat – ostalo je još samo 20-ak ulaznica!

Najbrži obožavaoci još uvek mogu kupiti ulaznice po promotivnoj ceni od 2.200 dinara na prodajnim mestima Eventima (www.eventim.rs), Gigstixa (www.gigstix.com), DD Ticketsa (www.ddtickets.rs) i u Felix Shopu (TC Sremska, I sprat). Regularna cena u pretprodaji iznosiće 2.600 dinara, a na dan koncerta 3.000 dinara.

Ovo je premijerni nastup benda Anathema u Srbiji u punom sastavu (grupa je 2013. godine svirala kao trio u akustučnom izdanju), kao i prvi nastup grupe Alcest u našoj zemlji!

Cenjeni sekstet iz Liverpula na novom izdanju The Optimist kročio je na nove teritorije ambijentalnog i progresivnog rokenrola.

Braća Daniel i Vinsent Kavanagh (Daniel & Vincent Cavanagh), koja predvode bend, su zajedno sa Džonom Daglasom (John Douglas ; bubnjevi), pevačicom Li Daglas (Lee Douglas), basistom Džejmijem Kavanaghom (Jamie Cavanagh) i Danielom Kardosom(Daniel Cardoso ; bubnjevi/klavijature) započeli snimanje albuma zimus u studiju Attica Audio (Donegal, Irska), a materijal je završen u studiju Castle Of Doom u Glazgovu sa producentom Tonijem Doganom (Tony Doogan ; Mogwai, Belle & Sebastian, Super Furry Animals). Mastering izdanja urađen je u legendarnom Abbey Road studiju.

“Pretpostavljam da se može reći da je album polu-autobigrafski, jer smo ovog puta koristili surogata”, počinje Daniel Kavanagh priču o fiktivnom karakteru The Optimist. “Ubacili smo zvuk, osećanja, i krucijalno – naše nade i strahove u drugu osobu i učinili je temom naših pesama. Počeo sam takođe ovog puta da pišem više uz vizuelnu stimulaciju, koristeći osećanja izazvana određenim slikama ili nekim momentom, i onda sam tkao moju unutrašnju priču o liku The Optimist. Džonova ideja je bila da pišem u formi priče, tako da sam album ‘A Fine Day To Exit’ uzeo kao početnu tačku. Vinsentove i Džonove brilijantne pesme su se savršeno uklopile… bili smo jedan um tokom procesa stvaranja”, kaže Daniel Cavanagh.

“Tip koji je nestao – nije se nikad saznalo šta mu se desilo”, pojašnjava Vincent Kavanagh, i dodaje: “Da li je počeo novi život? Da li je podlegao svojoj sudbini? Nije nikad objašnjeno. Pesma koja otvara novi album daje precizne koordinate za Silver Strand beach in San Diego – poslednju poznatu lokaciju The Optimist-a – koja se nalazi na prednjoj strani omota albuma A Fine Day to Exit”

Daniel Kavanagh se nadovezuje: “Većina pesama sa albuma se dešava u umu fiktivnog lika, i mi smo ih namerno ostavili otvorene za tumačenje. Njegova osećanja, njegov put, njegova sudbina, na kraju zavise od slušaoca. Na drugima je da uklope delove koji nedostaju sa svojom sopstvenom pričom. Pesme su višeznačne”.

Od prelepe post-rok pesme “Springfield” preko sinematične noar-džez “Close Your Eyes”, pa sve do ‘cerebralne elektronike’ u “San Francisco”, album The Optimist je pre svega putovanje sa puno raznih čudesa – svaka pesma nosi svoje kaleidoskopske čini.

Naslov novog albuma može takođe na dobar način opisati i beskopromisnu i neustrašivu posvećenost benda Anathema autorskom radu još od formiranja 1990. godine. Bend je od samih početaka kontinuirano evoluirao: od svoje rane andergraund death i doom metal faze, pa sve do zvezdanih trenutaka progresivnog/ambijentalnog rok benda koji ne poznaje granice.

Bez ozbira na činjenicu da su njihova rana izdanja postali klasici, bend je napustio „tvrde” muzičke korene i otisnuo se u avanturu koja je rezultirala emotivnijom muzikom koja nailazi na odjek duboko u srcima slušalaca. Albumi Alternative 4 (1998), Judgement (1999), A Fine Day To Exit (2001) i A Natural Disaster (2003) pripadaju fazi kada je bend hrabro eksperimentisao, istražujući do najudaljenijih granica, nakon čega su snimili We’re Here Because We’re Here koji je zacementirao njihov status post-progresivnih kraljeva i jednog najznačajnjih rok bendova uopšte u svetu.

Nakon nagrađivanog Weather Systems (2012) i očaravajućeg Distant Satellites (2014) ambijentalni rokeri se vraćaju sa novim izdanjem, jednim od najmračnijih albuma zanimljivog naziva punog neočekivane muzike koja će iznenaditi i dobro upućene obožavaoce.

Kao predgrupa sastavu Anathema na koncertu u Beogradu 23. oktobra sviraće uticajni francuski post metal duo Alcest, koji važi za pionire podžanra blackgaze (mešavina pravaca black metal i shoegaze). Grupa iza sebe ima pet albuma i više turneja po Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Alcest je 2000. godine osnovao kantautor i multiinstrumentalista Neige (aka. Stéphane Paut) kao black metal projekat, a od 2009. je njegov stalni član i Winterhalter (Jean Deflandre). Njihova muzika je poetična i intezivna, a koncerti nezaboravni.

(Visited 127 times, 1 visits today)