„Alhemija je vrhovna vještina koja je iznjedrila svjetlost iz pustote” – Prkos Drumski o novom albumu


Prkos DrumskiAkustičarski sastav Prkos Drumski iz Novog Sada obradovao je nedavno sve svoje ljubitelje novim albumom Svetlost i pustota na kom se mogu čuti živi snimci pesama nastalih u periodu od 2003. do 2013. godine. Prkos Drumski nam ovim albumom potvrđuje svoju umešnost u spajanju različitih muzičkih stilova (ambijentalni folk, folk-rok, pop, džez, bluz) koji svaki put uspevaju da iznedre harmoniju koja osvaja. U želji da saznamo nešto više o stvaranju ovih kompozicija i dinamici rada u akustičarskom sastavu porazgovarali smo sa Isidorom Milivojević, jednom od članica Prkosa Drumskog, koja nam je otkrila delić njihove magije.

RockSvirke: Kako se album Svetlost i pustota nadovezuje na priču s prethodnog albuma? Šta novi album nudi slušaocima u odnosu na pređašnji rad sastava?

Isidora: Nadovezuje se, svakako, igrom riječi koja nije slučajna i koja upotpunjuje našu stvaralačku priču. Alhemija je vrhovna vještina koja je iznjedrila svjetlost iz pustote. Upravo je to dragocjeno na ovom albumu.

RockSvirke: Na novom albumu nalaze se živi snimci pesama, što zaista pokazuje talenat članova sastava Prkos Drumski. Odakle ideja da se baš ti snimci uvrste na album, a ne neke studijske varijante?

Isidora: U živim snimcima, ovdje, uhvaćeni su pojedini čarobni i iscjeljujući trenuci, iskrenost, stvaralački zanos i žar. To ih svakako čini jedinstvenim.

RockSvirke: Da li postoji neki favorit među pesmama koji jedva čekate da odsvirate na nastupima, ili neki koji se lično tebi najviše sviđa? Po meni, pesma „Avgust” ima ono nešto što poziva na ponovno slušanje i čini ovu pesmu hitom.

Isidora: Recimo da je „Cvjetom cvjetaj srce moje” preobražaj kojem se još uvijek radujem. Ta me pjesma iznova dotakne jačinom poruke koju nosi u sebi.

RockSvirke: Šta za tebe predstavlja izvor inspiracije što se tiče pesama sa novog albuma?

Isidora: Izvor? Stihovi koji me dodirnu, ponekad sjeta ili nespokoj koji kroz pjesmu dođe „čudom za lijek”…

Prkos Drumski

RockSvirke: Možeš li nam ukratko opisati proces stvaranja vaše muzike? Na koji način sarađujete međusobno budući da u Prkosu Drumskom nema malo članova?

Isidora: Nikada nisam znala da opišem logiku stvaranja naše muzike. To se, nekako, uvijek odvijalo spontano. Svaka pjesma je našla svoje mjesto i svoje vrijeme. Poneke se još raduju „vremenu ispred nas”. Način na koji funkcioniše ovaj višečlani bend jeste magija koja je svojstvena samo Prkosu Drumskom. A magije se ne odaju…

RockSvirke: Pored svega što album nudi u pogledu muzičkih stilova i tema kojima se pesme bave, tu je i raznovrsnost u jezicima. Na albumu se pojavljuju pesme na engleskom i francuskom. Kako je došlo do ideje za to?

Isidora: Dragana, Sonja, Aleksandar i ja se bavimo francuskim jezikom, s tim što je Sonja izuzetno talentovana i za engleski jezik. Potreba da pišemo i pjevamo na ovim jezicima dolazi iz jedne stvaralačke radoznalosti, iz želje da riječi odjenu drugi „glas”, koji dolazi iz drugačijeg jezika i druge kulture.

RockSvirke: Kako gledaš na situaciju na srpskoj muzičkoj sceni na kojoj ne postoji mnogo kvalitetnih akustičarskih sastava? Da li misliš da danas postoji šansa da ih podrže publika i mediji onako kako su podržali pojedine rok i pank sastave?

Isidora: Mislim da su se ljudi umorili od buke i da se okreću sve više akustičarskoj muzici. Na svjetskoj sceni, ta vrsta muzike nadasve je cijenjena, ima svoju publiku i mediji je podržavaju. Recimo da su i kod nas mediji počeli više da obraćaju pažnju na nježnije i stišanije sastave, što je dobro, pogotovo zato što takvih grupa kod nas nema puno…

Prkos Drumski

RockSvirke: Koji su nastupi u kojima ste najviše uživali?

Isidora: Od skorijih koncerata, svakako ću pamtiti onaj u kafeu „Kod gospodina”, na jednom od novosadskih limana. Iako je tamo sve bilo neformalno, za mene je to nakon gotovo pet godina bio povratak Prkosima, koji su me dočekali i primili otvorena srca. Tu je svakako i nastup na muzičkom festivalu „Poezika”, gdje smo učestvovali Aleksandar, Nevena i ja. Nešto se čarobno desilo tamo…

RockSvirke: Kakve planove ima Prkos Drumski što se tiče daljeg stvaranja muzike u pogledu zvuka, tematike i nastupa?

Isidora: Prkos Drumski namerava da snimi, daće Bog, još dobrih albuma. Možda da se desi neki koncert gdje bi se srele sve inkarnacije ove družine. To bi baš bilo lijepo…

(Visited 215 times, 1 visits today)