Algiers: Najveći politički potez u ovom podijeljenom i sve digitaliziranijem svijetu je okupiti se i podijeliti osjećaj kolektivnosti unatoč našim različitostima.


Algiers (Photo: Joe Dilworth)

Odličan američko-britanski bend Algiers dolazi nam u regiju u sklopu svoje aktualne turneje kojom promoviraju zadnji, drugi po redu album The Underside of Power. Tom prilikom popričali smo sa članovima benda.

Rock Svirke : Jako smo uzbuđeni što nam konačno po prvi put stižete. Svirati ćete u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. Budite iskreni, koliko poznajete naše male države?

JEDVA ČEKAMO SVIRATI U ZAGREBU, RIJECI, LJUBLJANI, BEOGRADU, SKOPLJU I PRIZRENU! Pojam mjesta zauzima jako važnu poziciju u našem kolektivnom viđenju svijeta, stoga je ime Algiers toliko značajno za nas. Ono doslovno predstavlja odanost globalnoj solidarnosti u vremenu preporoda fašizma i nacionalizma desnice. Alžir nije samo bio epicentar alžirske revolucije protiv francuskog imperijalizma, već i mjesto inspiracije ljudima koji se bore protiv ugnjetavanja širom svijeta. Crne Pantere, Palestinska oslobodilačka organizacija te mnoge druge imale su vanjske urede fizički locirane u Alžiru u vrijeme samih početaka revolucije. Dugim i krivudavim putem, zemlje bivše Jugoslavije pripadale su tom imaginarnom prostoru, posebno, koliko god osuđene na propast, u svojim nastojanjima nadilaženja nacionalizma i formiranja transnacionalnog saveza socijalističkih republika, još i više u svojoj solidarnosti u borbi protiv nacizma. Svatko tko se priključio partizanima; svatko tko se odupro okupaciji fašista zaslužuje naše krajnje poštovanje.

Rock Svirke: Ubrzana degeneracija političke situacije dešava se ne samo u Americi i Velikoj Britaniji već i ovdje kod nas. Svi zapomažemo, a glazba se često nameće kao odgovor koji nam dolazi upomoć. Što možemo očekivati od vaših nastupa u regiji?

Najveći politički potez u ovom podijeljenom i sve digitaliziranijem svijetu je okupiti se i podijeliti osjećaj kolektivnosti unatoč našim različitostima. Naš nastup vuče od gospela, američkog hard core-a, soula i ostalih formi glazbe koje spajaju ljude u zajedničkom vikanju „Ne!“ trenutnom stanju stvari i „Da!“ nečemu drugačijem. Također, očekujte znoj i puno pokreta – možda i pokoju bass solo dionicu.

Algiers (Photo: Dustin Condren)Rock Svirke: Vi ste decentrirana kreativna sila koja je razasuta po različitim državama, čak i kontinentima. Koje su prednosti i mane takve fragmentirane dinamike benda?

Ovo je jedan fragmentiran i neizvjestan svijet, i mi smo možda njegova metafora. Sve je teže za ljudska bića pronaći prostore u kojem mogu živjeti u ovoj eri kapitalizma i gentrifikacije. Stvaranje umjetnosti u službi otpora postaje sve teže u ovakvoj dinamici. No, samo naše postojanje podrazumijeva činjenicu da nas umjetnost može okupiti, kao prijatelje, kao suborce i kao glazbenike. To je psihološki i fizički imperativ za nas.

Rock Svirke: „Poziv i Odgovor“ gospela te politički i anti-establišmentski načini punk glazbe koji se često koriste (između ostalih glazbenih stilova) kod opisivanja glazbe Algiersa, čine očaravajuću kombinaciju. Kada i gdje je bilo mjesto rođenja tog jedinstvenog zvuka oko kojeg je bend rastao?

Ovaj zvuk je u cijelosti rezultat naših osobne i kolektivne povijesti i interesa. Sjajna se umjetnost često pojavljuje kod preoblikovanja starog u novi kontekst. Dogodilo se da su se naši socio-politički i glazbeni interesi uskladili na ovaj način, i da vjerujemo jedan drugome dovoljno da bi se nastavili razvijati kao kolektiv.

Algiers (Photo: Joe Dilworth)

Rock Svirke: Vaš je zadnji i drugi po redu album „The Underside of Power“, izašao u lipnju 2017 godine i hvaljen je kako od kritike tako i od publike. Možete li podijeliti sa nama neki detalj oko stvaranja ovog albuma?

Vjerovatno ste već upoznati s time da se nije radilo o najracionalnijem procesu. Smatramo da je ovo manjkav album, što je na neki način iskreno jer otkriva pukotine u fizičkom činu stvaranja albuma.

Rock Svirke: Kamo nakon „The Underside of power“?

Prema svrgnuću moćnih!
I nadamo se da nastavljamo gurati dalje gdjegod nas naše ograničene sposobnosti odvedu.

(Visited 76 times, 1 visits today)