Album „SERBIA” Miloša Zubca i Milana Koraća


Miloš Zubac i Milan Korac - SERBIA

Četiri godine nakon njihovog prvenca SPEKTAKL, renomirani novosadski kantautori Miloš Zubac i Milan Korać objavljuju njihov drugi zajednički album SERBIA, prvi konceptualni album angažovanih stihova na ovim prostorima za izdavačku kuću Rock Svirke Records. Na njemu se nalaze odabrani stihovi pesničkih klasika srpske književnosti – Vladislava Petkovića Disa, Milutina Bojića, Miloša Crnjanskog, Milovana Danojlića, Pera Zubca, kao i stihovi Milana Koraća i Miloša Zubca. SERBIA je snimljena u dominanto akustičarskom duhu, sa elementima folka, bluza, šansone, tradicionalne muzike i rokenrola. U snimanju su, pored Koraća i Zubca, učestvovali Nenad Patković, Predrag Dmitrović, Đorđe Bubnjević i Stefan Stefanović – svi odreda članovi novosadskog sastava Šinobusi. Pesme su snimane u novosadskom SHINE studiju, te u studiju AFRIM, a produkciju potpisuju Radovan Škorić i Milan Korać.

Albumom SERBIA Zubac i Korać otvoreno preispituju preovlađujuće društvene, istorijske i kulturne kolektivne obrasce i utiču na ljubitelje savremene muzike da potraže odgovore među klasicima srpske književnosti. Cilj ovog izdanja jeste prevashodno da se probudi zdrava kritička svest prema društvenim okolnostima putem muzike i stihova od kojih su neki stari preko stotinu godina a jednako su aktuelni kao u vreme kada su nastajali.

Dizajn omota delo je Đorđa Bubnjevića, koji je i autor naslovne fotografije.

Nemanja Nešić, takođe ugledni novosadski kantautor, koji je u više navrata na koncertima nastupao sa Zubcem i Koraćem, napisao je o ovom jedinstvenom albumu:

„Njihov zajednički album prvenac, imena Spektakl, urađen je kao logičan sled nečega što je objedinjeno u sličnosti senzibiliteta, umetničkih kapaciteta, ali i jakog prijateljstva dva sjajna autora. Različitu interpretativnu boju, ali ujednačenu snagu, uvek prate i snažni stihovi. Tim albumom dokazali su da se vredi boriti sa raznim neukusima i jeftinim produkcijama, koje su predstavljene kao skupe i dragocene.

Novi album, koji je studijski upravo završen, samo je nastavak onoga što je započeto na prethodnom. Serbia u sebi sadrži plejadu pesama poznatih nam i priznatih pesnika. Pre svih, tu je Vladislav Petković Dis i pesma Naši dani, koja mesecima unazad ima svoje mesto na internetu, i koja je tako surovo i danas aktuelna, a muzički snažno predstavljena u autorskom duetu Zubac-Korać. 

Živimo u teškim vremenima i neka ovaj album angažovanih stihova, kako ga  nazivaju Miloš i Milan, bude i opomena svima, a posebno  generacijama koje dolaze.”

(Visited 301 times, 1 visits today)