Akaga na Nišvillu


akaga_nisvilBugarski sastav Akaga nastupiće na ovogodišnjem festivalu Nišville, i to trećeg dana manifestacije, 17. avgusta.

Akaga je jedan od najpopularnijih bugarskih sastava svih žanrova, a grupu su 1992. godine osnovali studenti Nacionalne muzičke akademije u Sofiji. Smatraju ih za rodonačelnike savremene bugarske fusion scene. Akaga izvodi fuziju džeza, fanka, folklorne muzike, regea, soula pa i hip-hopa, a prvi su bugarski bend koji je u stalnu postavu uključio i duvačku liniju. Članovi grupe su Krassi Kourtev (bas, vokals), Ivo Kazasov (truba, vokal), Georgi Velev (truba, vokal), Krassi Kirilov – Jojo (trombon, vokal), Peter Glavanov (gitara), Kalin Petrov (klavijature), Dimitar Mitev – Dundee (bubanj).

Nastupali su u svim značajnijim koncertnim prostorima i na džezfestivalima u Bugarskoj, a veoma brzo su prevazišli nacionalni značaj nastupima širom Evrope, najčešće u Rusiji, Baltičkim republikama i Skandinaviji, a dve godine za redom (1998 i 1999.) učestvovali su na čuvenom Montreux jazz festivalu. Snimili su su 6 albuma od kojih je poslednji 20 Years, objavljen decembra 2011. godine.

(Visited 41 times, 1 visits today)