Aca Seltik: Na naše koncerte i Irci dolaze avionom


Orthodox Celts - Aca Seltik„Ortodoks Kelts”, najpoznatiji srpski Irci, po 19. put će sa svojom publikom proslaviti Dan Svetog Patrika. Koncert će biti održan 17. marta u Domu omladine, karte koštaju 1.100 dinara, a Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, frontmen benda, za „Blic” otkriva po čemu će ovaj nastup biti poseban.

 

  • Šta se dešava s novim albumom? Zašto se toliko dugo čeka?

– Pa, nama ionako nikada vreme nije bilo merilo u tom smislu. Čeka se da budemo potpuno zadovoljni onim s čim ćemo izaći pred fanove i stvarno želim da im damo najbolji album do sada. Čim prođe mart, mislim da ćemo se lagano uputiti u studio, mada još ne znam u kojem obliku će se taj album pojaviti. Grozna mi je i pomisao da bi mogao da izostane fizički nosač zvuka, ali se opet nadam da ćemo svi biti zadovoljni kad odluka definitivno padne.

  • Hoćete li u Domu omladine predstaviti neke novitete?

– Ne, noviteta neće biti ove godine. Odlučili smo da poslušamo voks populi s naših Fejsbuk stranica i eho fanova i da im pružimo ono što žele, a to je upravo ono što na tim stranicama piše. Dakle, ono što je univerzalno i što svi žele jeste ta jedinstvena atmosfera, kako reče jedan na Fejsu: „Koncert po kojem se meri vreme i posle kojeg počinje odbrojavanje do sledećeg 17. marta”.

  • Prošli put za Dan Svetog Patrika pravili ste najduži koncert, po čemu će ovaj biti poseban?

– Svaki koncert za Dan Svetog Patrika je poseban na svoj način. Sam povod je specijalan, a u ovim našim “specijalnim” uslovima, specijalno je i to što je održavanje tradicije podvig svoje vrste.

  • Koje su vama glavne asocijacije na ovaj praznik?

– Rođendan, slava, početak proleća, najluđi provod u životu, koji se ponavlja iz godine u godinu, i zeleno, zeleno, zeleno!

  • Izjavio si da ti je 19 srećan broj. Šta je još pod tim brojem?

– Datum mog rođenja, 19. oktobar; datum kada je Seltik u finalu Liga kupa razneo one druge iz Glazgova 7:1, gle čuda, 19. oktobar; kad smo uzeli Kup šampiona, 1967. godine, i kada je „Ortodoks Kelts” počeo s radom, 1992. godine, počinju brojem 19; broj koji je u Seltiku nosio Stilian Petrov, što sam ja, naravno, prevodio kao čelični Petrović i još svašta.

  • Proslavili ste punoletstvo, da li takav staž nosi neke promene u pristupu muzici?

– Neumitno je da iskustvo koje stičeš godinama na svim poljima ostavlja traga na svim poljima tvog delovanja, pa tako i u muzici. Smatram da su nam pesme sadržajnije u svakom smislu, da mnogo pažljivije merimo, sečemo i biramo šta i kako ćemo raditi. Opet, lično mislim da su moji tekstovi ozbiljniji, dublji, višeslojni i bez dlake na jeziku kao i obično, samo su sada teme koje o kojima pišem teže, što opet ide s godinama, ali ne manjka one optimistične atmosfere, po kojoj smo, uostalom, i poznati.

  • Jeste li imali priliku da svoju muziku izvodite pred Ircima? Kako su reagovali?

– Naravno. Dovoljno je to što nam dolaze na koncerte po sistemu „sedneš u avion, pravo na svirku, i odmah nazad”. Pa, mi smo to isto radili kad smo išli po svetu da gledamo svoje omiljene bendove. To je kompliment samo po sebi, a na stranu to što je naša verzija „Star of The County Down” najslušanija verzija svih vremena te pesme i što je „The Celts Strike Again” bio prvi na listi albuma u Škotskoj.

  • Šta doživljavate kao najveći kompliment u dosadašnjoj karijeri?

– To što nikada nismo napravili nijedan skandal kojim bismo „zaslužili” naslovnu stranu žute štampe, što su iz celog sveta stizale samo pozitivne reakcije i kritike i što smo sve što smo postigli, postigli sami, pošteno i iskreno.

  • Šta slušaš ovih dana?

– Ovih dana slušam novi „Turisas”, novi „Grave Digger”, novi „Korpiklaani”, novi „Magic Kingdom”, uvek slušam „Jethro Tull” i „The Pogues” i jedva čekam novi „Amorphis“, a otkrio sam i famoznog i fenomenalnog čoveka koji svira i peva po Dablinskim pabovima, a zove se Henri Neš, pravi ajriš naturščik koji tako plete po koncertini da je to čudo, mada, što kaže Džekac: „To možeš samo ti da slušaš”.

(Visited 48 times, 1 visits today)