A šta je Steve Jobs imao u svom iPodu?


Steve JobsBiograf Walter Isaacson otkriva da je muzički ukus čoveka koji je predstavio muzičku tehnologiju 21. veka ipak bio izgrađen na muzici 60-tih i 70-tih godina…

Kako u svojoj biografskoj knjizi pod nazivom „Steve Jobs“ otkriva nekadašnju urednik magazina TIME i biograf Walter Isaacson, nedavno preminuli osnivač kompanije Apple, Steve Jobs, čovek koji je u istoriju ušao između ostalog, i po tome što je svetu predstavio „muzičku tehnologiju za 21. vek“ u obliku uređaja kao što su iPod i softverskih plaformi kao što je iTunes, svoj lični muzički ukus je ipak formirao na mnogo starijoj muzici od one koja je aktuelna danas. U knjizi konačno stiže i odgovor na pitanje koje su ne retko postavljali Apple fanovi širom sveta – a to je „šta je Steve Jobs imao u svom iPodu“?

Isaacson piše: „Njegova iPod selekcija je odrsžavala ukus momka iz 70-tih godina, čije srce je ostalo u 60-tim.“ Iako je deo sadržaja njegovog ličnog iPoda ipak bio iz savremenije muzičke produkcije – utvrđeno je da je slušao izvođače kao što su Alicia Keys, Black Eyed Peas, Coldplay, Green Day i John Mayer, kao i nešto starije U2 i Talking Heads, a navodno su mu se sviđali i Moby, Dido i Seal – novija muzika je činila tek četvrtinu muzičkog sadržaja Jobsove „spravice“. Ostatak su popunjavali klasici iz 60-tih, a veliki inovator u polju savremene zabave je u svom džepu nosio čak 21 album koji potpisuje Bob Dylan, uključujući i svih 6 albuma iz njeove „bootleg“ serije, zatim sedam albuma Beatles i šest albuma grupe Rolling Stones. Od ostalih izvođača, navodi se da je su ostatak prostora zauzimala imena kao što su Aretha Franklin, B.B. King, Buddy Holly, Buffalo Springfield, Don McLean, Donovan, Doors, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Johnny Cash, John Mellencamp i Simon and Garfunkel, a naročito je voleo da sluša pesmu grupe Monkees „I’m a Believer“ kao i „Wooly Bully“, singl benda Sam the Sham and the Pharoahs.

Interesantna anegdota beleži koliko se Jobs, bez mnogo uspeha, trudio da zavoli i neke novije izvođače. Kako u biografiji piše, on je 2003. rekao pevačici i autorki Sheryl Crow da se zainteresovao za rad repera Eminema, i da je pokušao da ga bolje razume. Downloadovao je neke njegove aktuelne pesme, i čak otišao na koncert da čuje repera uživo. Ali, to za njega prosto „nije radilo“ – kako je kasnje izjavio, „poštujem Eminema kao umetnika, ali jednostavno ne mogu da slušam njegovu muziku. Ne mogu da imam odnos prema vrednostima koje njegova muzika nosi, kao što taj odnos imam sa vrednostima koje u svojoj muzici predstavlja, na primer, Bob Dylan.“

U knjiiz se takođe navodi i da je jedan od najvećih inovatora u polju savremene tehnologije važnost konstantne inovacije „naučio“ upravo na primeru grupe Beatles.

(Visited 44 times, 1 visits today)