4th Croatian Blues Challenge – pobednici


blues_hrČetvrto izdanje hrvatskog “Blues Challengea”, čiji pobednici su se izborili i za pozivnicu za glavno takmičenje “Blues Challenge” u Memfisu, dobro znanoj kolevci i prestolnici bluza (gde će nastupiti uz pobednike iz celog svieta),  može se opisati kao jedan zaista plodonosan vikend bluza.

U tri večeri u klubu „O’Hara“ nastupilo je 11 izvođača u konkurenciji i dva specijalna gosta (Čuvari svirala i Ivan Vragolovich / Jura Geci duo). Utemeljena je i  nagrada za najbolji tekst (The Best Original Lyrics Award) u čast preminulog Karla Rutera (Carl Reuter), koju je osvojio zagrebački blues-šansonjer Neven Dužević, sa tekstom za pesmu „Tužni vrazi“.

Neven Dužević je kantautor, poeta, multinstrumentalista koji osim svoje poezije prenosi u muziku  i većinu Hrvatskih poeta i pisaca, kao što su Ujević, Cesarić, Matoš, Majer i drugi.

Prve večeri su nastupili pojedinci i dueti, i to Davorin Grabovac, Duo Ferata, Neven Dužević, Teo Aničić, Tomislav Goluban duo, a pobedu je odneo splitski gitarista i pevač Teo Aničić, a druge večeri kada su na red došli bendovi, u kategoriji grupa, blues kvartet iz Pule imenom Delta Blues Gang koji su bili pravo otkriće Challengea.

Teo Aničić se pokazao jednako dobar i kao pevač, gitarista, stilist blues/americane iliti američke roots  muzike te kao autor. On se predstavio odličnim izvođenjem “Hey Hey“, standarda Big Bilija Bronzija (Big Billy Bronzy), i  coverom “Low Rider“ (J. J. Cale) te autorskim delima čime je dokazao potpunu pripadnost roots-americani  i da pripada samom vrhu iste. Svirao je “When I’m Done” , “Worried Mind”, “Be Blue” te “Na cesti“ ? koja je jedina  pesma koju je Aničić napisao na hrvatskom jeziku.

Delta Blues Gang je grupa sastavljena od članova bivših Crossroadsa. Bend čine gitarista Aleksandar Kajtez, basista Kristijan Kajtez, pevač Ernest Lončar i bubnjar Livio Benčić.
Samim izlaskom na binu i s prvim taktovima pesme „Achin head“ skrenuli su publiku na sebe. Odlično uigrana ritam sekcija,uz vokal koji kao da je doselio iz Amerike u Pulu i kasnijim izlaskom gitarista Aleksandra Kajteza među publiku,rezultiralo je urnebesnom reakcijom publike i ovacijama svih prisutnih.

Uz Puljane nastupili su Blue Rain, The Cool Baboo ‘n’ Dr. Folk, Flavaroom, Progressive Blues Experiment i Otprilike ovako koji je osvojio drugo mesto.

Dosadašnji hrvatski predstavnici u Memfisu su bili: Tomislav Goluban (Zabok), Ivan Vragolovich (Slavonski Brod), Nebo & The Downstrokes (Bjelovar), Sunnysiders (Split), Robert Johnson’s Backbone (Zagreb), Damir Branilovicch Acoustic Balls (Varaždin) i 44 Blues (Zagreb).
Utisci sa četvrtog Blues Challengea su svakako pozitivni.

Pohvale pripadaju i organizatorima, posebno Siniši Bizović iz Croatian Blues Forces,  koji je preuzeo štafetnu palicu od pokojnog Dražena Buhina Buhe i Stevi Vučković koji je, sa splitskim HGU-om, Blues Challenge doveo u Split.

(Visited 63 times, 1 visits today)