30 godina rokenrola


PartibrejkersU subotu, 25. oktobra, klub Quarter je brzo postao tesan da primi sve ljubitelje i zainteresovane za dobar i pravi rokenrol zvuk. Razlog tome leži u činjenici da je iste večeri na pomenutom mestu koncert održao bend Partibrejkers. Koncert je imao dvostruki značaj. Bilo je to slavlje trideset godina rokenrola (kako se svirka i zvanično zvala), isto toliko godina čvrstine, autentičnosti i ne pristajanja na unazađujuće kompromise, i promocija i predstavljanje nekih pesama sa novog albuma Sirotinjsko carstvo.

Svoje mesto slavlju je imala i novosadska hard kor grupa Tona, koja je u sat vremena energične svirke zagrejala publiku, koja tada još uvek nije popunila prostor kluba. Nešto posle 22 sata, reke ljudi su počele da pristižu, omiljena muzička hala je postajala puna i tesna, temperatura se podigla, prvi tonovi iz pojačala i koncert je počeo. Pesma „Ako si..“ je predstavljala početak, a za njom hitovi „Lobotomija“, „Rođen loš“, „Žurim“, „Ćutanje“, sve pesme koje su obeležile početak i sredinu karijere i sve objedinjene u čistom zvuku, definisanoj distorziji i jakom gruvu basa, bubnja i ritam gitare, koja daje dodatnu punoću. Sa novog albuma tu su bile sjajne „Sitna Lova“ i naslovna „Sirotinjsko carstvo“, čiji su najjači adut tekstovi koji oslikavaju socijalno sivilo današnjice. Zoran Kostić Caneu svom elementu i maniru, kao i na ranijim koncertima, je zaključio da svi mi ipak više volimo stare stvari, a potom je usledila vožnja dugačka „Hiljadu godina“, najpoznatiji stih i naslov iz opusa, i krenuli smo na „Put Za Jug“, gde je uz pesmu „Ulični Hodač“, koja je svirana na kraju koncerta, posebno došlo do izražaja svirčako i zvučno umeće gitarskog virtouza Nebojše Antonijevića Antona. Očekivano, najveće oduševljenje kod publike, a pogotovo one mlađe, koja se tek upoznaje sa Partibrejkersima izazvale su „Kreni Prema Meni“, „Hoću Da Znam“ i „Hipnotisana Gomila“.

Mora se napomenuti da je i ovaj put zvuk i odnos zvuka među instrumentima bio savršen, a sve se čulo kristalno jasno, bez nepotrebne buke i nejsanoća. Nakon (prvog izlaska) sa bine, uz glasnu galamu i povicima na „bis“, Cane i ekipa su se vratili i počeli prve akorde pesme „Mesečeva Kći“, u kojoj je možda najizraženija dinamika i prelazi u karakteru, potom i pomenuta „Ulični Hodač“

Iako Partibrejkersi često gostuju u Novom Sadu, svaki novi koncert je novo iskustvo i nova energija, kako ona koja je preneta sa benda na ljude, tako i ona u obrnutom smeru. Upravo je ovde energija koja se akumulirala trideset godina kroz osam albuma i stotine koncerata i upravo je ona garant da još uvek nije sve gotovo.

  • Foto: Nemanja Đorđević
(Visited 189 times, 1 visits today)